Очільник столичної юстиції провів особистий прийом у Дніпровському відділі державної реєстрації актів цивільного стану

Очільник столичної юстиції провів особистий прийом у Дніпровському відділі державної реєстрації актів цивільного стану
58595 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Очільник столичної юстиції Станіслав Куценко продовжує практику щотижневих особистих прийомів у Дніпровському відділі ДРАЦС столиці. Щотижня жителі та гості Києва отримують фахову консультацію від керівника столичної юстиції щодо захисту прав у різних життєвих ситуаціях. У складанні позовів до суду та інших заяв допомагає фахівець Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги. Також нагадуємо, що під час прийому працює сурдоперекладач, яка допомагає людям з особливими потребами отримати якісну правову допомогу. Сьогодні завдяки сурдоперекладачу така пара змогла подати заяву про реєстрацію шлюбу.

Найбільше питань під час прийому стосуються реєстрації актів цивільного стану: сьогодні на прийом завітала пара, яка хоче внести зміни до свідоцтва про народження дитини. Наразі доньці уже 6 років, коли дівчинка народилась, шлюб між батьками не був зареєстрований. На момент реєстрації народження дитини батько був за кордоном та не міг визнати батьківство документально. Тому у графі «батько» не було вказано жодної інформації, а дитині було присвоєно прізвище мами.

Очільник столичної юстиції Станіслав Куценко проконсультував, що батьки можуть внести зміни до актових записів про народження дитини.

Відтак, у разі добровільного рішення батьків визнати факт батьківства, згідно зі ст. 134 Сімейного кодексу України, до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про народження необхідно подати наступні документи:

1. Спільна заява батьків дитини про визнання батьківства в письмовій формі. Форму бланка заяви про визнання батьківства можна отримати в органах  РАЦС або знайти в Правилах внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою за умови засвідчення справжності підпису нотаріально. Повноваження представника мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності. Заява обов'язково має містити дату його складання та бути підписана заявниками - батьком і матір'ю дитини.

2. Документи, що засвідчують особистості батьків дитини (таким документом для громадян, як правило, є паспорт громадянина України).

3. Документ, що підтверджує сплату державного мита.

Зразки бланків заяви та її заповнення, а також реквізити для сплати держмита, як правило, розміщуються на інформаційних стендах у приміщеннях органу РАЦС. Перераховані документи подаються у всіх випадках звернення за державною реєстрацією визнання батьківства в позасудовому порядку.

За відсутності спільної заяви, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. У ході розгляду справи суд може призначити експертизу для визнання батьківства.

Якщо у Вас залишались питання, звертатись до правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» 0800 213 103, адвокати Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги зможуть допомогти у складанні відповідних заяв та, за можливості, захищати порушені права в суді.

 

Теги: ДРАЦС, прийом громадян, Куценко, столична юстиція,внесення змін до актових записів
Мої відео