Ювенальні прокурори Вінниччини вимагають усунення порушень прав неповнолітніх, які перебувають у слідчому ізоляторі

Ювенальні прокурори Вінниччини вимагають усунення порушень прав неповнолітніх, які перебувають у слідчому ізоляторі
86690 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ювенальні прокурори Вінниччини переконані, що неповнолітні потребують спеціальної охорони і захисту, передусім у місцях несвободи. Відтак, у слідчому ізоляторі найбільш вразливою категорію ув’язнених є неповнолітні.

На жаль, широкого розповсюдження набули в підлітковому середовищі антисуспільні стандарти поведінки і "цінності" кримінальної субкультури. Загальною рисою підлітків, які скоїли злочини, стала крайня агресивність. Більшість із них росли і виховувались у неповних та неблагополучних сім’ях. Рано відбулося "знайомство" зі спиртними напоями.

Враховуючи біологічні, психологічні та соціальні особливості дітей, закон про кримінальну відповідальність забезпечує їх посилену кримінально-правову охорону, зокрема, й під час відбування покарання.

Саме тому прокуратурою Вінницької області систематично проводяться перевірки  у слідчому ізоляторі ДУ "Вінницька установа виконання покарань (№ 1)".  У ході останньої виявлено ряд суттєвих порушень вимог законодавства та прав ув’язнених дітей.

Зокрема, повторно встановлені порушення  вимог Закону України "Про попереднє ув’язнення" щодо роздільного тримання засуджених та взятих під варту неповнолітніх, а також наявності в камерах заборонених предметів (шнурки у кросівках та гострорізальні щипці), виявлено сховок у підлозі.

А тому заступником прокурора області скеровано вказівку виконувачу обов’язків начальника слідчого ізолятора з вимогою негайного усунення порушень та поновлення прав утримуваних неповнолітніх.

Слід зауважити, що завдяки професійним діям працівників прокуратури та їх принциповій позиції, керівництвом ДУ "Вінницька установа виконання покарань (№ 1)" проведено значну роботу щодо поліпшення житлово-побутових умов підлітків, які утримуються у слідчому ізоляторі. Так, з 5 маломісних камер створено окрему дільницю для неповнолітніх, у цих камерах замінено несправні вікна на сучасні пластикові пакети, на випадок відсутності проточної води їх облаштовано спеціальними ємностями для питної води.

Перевірки з окреслених питань тривають, питання додержання прав неповнолітніх ув’язнених перебувають на особливому контролі керівництва прокуратури області.

 

Пресслужба прокуратури Вінницької області

Мої відео