У період з 11 липня по 10 жовтня юридичним особам необхідно оновити відомості в ЄДР!

У період з 11 липня по 10 жовтня юридичним особам необхідно оновити відомості в ЄДР!
141615 ПЕРЕГЛЯДІВ

Починаючи з 11 липня 2021 року протягом 3 місяців майже всім (за незначним винятком) юридичним особам потрібно надати до державного реєстратора інформацію про кінцевого бенефіціарного власника.
Внесення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (власників) для юридичних осіб зареєстрованих до 28.04.2020 р. має відбутись протягом 3 місяців а саме в період з 11 липня 2021 р. по 11 жовтня 2021 р.
Перелік видів юридичних осіб, щодо яких не потрібно надавати інформацію:
політичні партії, їх структурні утворення,
профспілки і їх об’єднання та організації,
творчі спілки і їх місцеві осередки,
організації роботодавців та їх об’єднання,
адвокатські об’єднання,
релігійні організації,
торгово-промислові палати,
об’єднання співвласників багатоквартирних будинків,
державні органи, органи місцевого самоврядування та їх асоціацій, державні та комунальні підприємства, установи, організації.
Кінцевий бенефіціарний власник - будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність клієнта та/або фізичну особу, від імені якої проводиться фінансова операція. При цьому кінцевим бенефіціарним власником не може бути особа, яка має формальне право на 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі, але є комерційним агентом, номінальним власником або номінальним утримувачем, або лише посередником щодо такого права.
Відомості про кінцевого бенефіціарного власника та структура власності для всіх юридичних осіб щорічно підтверджується протягом 14 календарних днів, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юридичної особи. Таку процедуру належить виконувати навіть коли інформація про кінцевих бенефіціарних власників не зазнала змін. Таким чином, відомості про кінцевого бенефіціарного власника для наступного щорічного підтвердження необхідно буде здійснити протягом 2022 року.
Інформація про кінцевого бенефіціарного власника та структура власності повинна підтримуватись юридичними особами в актуальному стані. Юридичні особи повинні оновлювати її та повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни.
Якщо зміни у структурі власності та інформації про кінцевого бенефіціарного власника (власників) юридичної особи відсутні, юридичні особи зобов’язані повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР.
‼️‼️‼️У разі виявлення неповноти або неточностей чи помилок у раніше наданій державному реєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структурі власності, заявник повинен повторно направити державному реєстратору відкориговані відомості про кінцевих бенефіціарних власників не пізніше трьох робочих днів з дня їх виявлення.
Отже, для оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ державному реєстратору необхідно подати:
заява щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) – форма 2 або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи – громадського формування – форма 4;
структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до Наказу про структуру власності;
Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами. Зразки складання схематичного зображення структури власності оприлюднено на офіційному веб-сайті Мінфіну.
витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження - у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент;
нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи – резидента. Тобто, для фізичної особи резидента необхідно подати нотаріально посвідчені копії паспортів засновників (власників), які є КБВ за винятком тих, хто має паспорт у форматі ID-картки або закордонний паспорт, виданий за допомогою Єдиного державного демографічного реєстру).
‼️Також не визначено строку дії документа, який підтверджує реєстрацію юридичної особи – нерезидента в країні її місцеперебування, а також нотаріально засвідченої копії документа, що посвідчує особу, яка є КБВ.
‼️У випадку ненадання або несвоєчасного надання інформації про кінцевого бенефіціарного власника (власників) керівник такої юридичної особи (або особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи) може бути притягнутий до адміністративної відповідальності.
‼️У разі виявлення державним реєстратором фактів неподання або несвоєчасного подання юридичною особою передбаченої законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, таким реєстратором не пізніше наступного робочого дня інформується про виявлення відповідних фактів територіальний орган Міністерства юстиції України за місцезнаходженням відповідної юридичної особи шляхом направлення відповідного листа.
Отож, юридичним особам варто уважно вивчати зміни до законодавства та подати інформацію про своїх Кінцевих бенефіціаринх власників задля уникнення застосування до них великих штрафів.

Мої відео