Особливості виїзду дитини за кордон

Особливості виїзду дитини за кордон
345056 ПЕРЕГЛЯДІВ

Маєте борги перед своєю дитиною понад 4 місяці?
В такому разі Ви не зможете впливати на рішення щодо виїзду дитини за кордон.
За законодавством України дитина, яка не досягла 16 років, має право на виїзд за межі України, тільки за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників (в їхньому супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними).
Така згода потребує нотаріального оформлення та залежить від того, хто буде супроводжувати дитину в подорожі.
Якщо дитина виїжджає з країни в супроводі одного з батьків, потрібна нотаріально посвідчена згода іншого з батьків; якщо ж дитина виїжджає з країни в супроводі інших осіб - нотаріально посвідчена згода і батька, і матері.
Однак, безперешкодно поїхати з дитиною в іншу країну на строк до 1 місяця і більше може один із батьків, який проживає з дитиною, якщо інший з батьків, має заборгованість з аліментів 4 місяці (для дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей – цей строк скорочено до 3 місяців).
На кордоні потрібно пред’явити довідку,
видану органом державної виконавчої служби або приватним виконавцем, про наявність заборгованості із сплати аліментів (у разі коли сукупний розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежів за 4 або 3 місяців).
Якщо мова йде про виїзд з хворою дитиною, додатково необхідно буде пред’явити документи, які підтверджують інвалідність або тяжке захворювання дитини.
В яких ще випадках можливий виїзд з дитиною за кордон у супроводі одного з батьків без нотаріально засвідченої заяви про згоду іншого з батьків?


Розповідаємо
Така поїздка також можлива у разі якщо:
- судом наданий дозвіл на виїзд дитини без згоди а супроводу другого з батьків;
- другий з батьків помер/ позбавлений батьківських прав/ визнаний судом недієздатним чи безвісно відсутнім;
- дитина виїжджає у супроводі одинокої матері;
- другий з батьків є іноземцем чи особою без громадянства;
- дитина тимчасово виїжджає на лікування на строк до 1 місяця;
- дитина вибуває на постійне місце проживання чи взята на постійний консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном;
- дитина виїжджає на строк до 1 місяця (у разі визнченого місця проживання дитини з тим із батьків, який супроводжує дитину).
Усі підстави повинні бути документально підтверджені.


Так, при виїзді з дитиною за кордон необхідно мати:
- свідоцтва про смерть другого з батьків;
- рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
- рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
- рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
- рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
- довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);
- свідоцтва про народження дитини, виданого компетентним органом іноземної держави, що не містить відомостей про батька дитини, легалізованого або засвідченого апостилем, а також без будь-якого додаткового засвідчення у випадках, передбачених міжнародним договором України;
- рішення суду або органу опіки та піклування ради об’єднаної територіальної громади або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.
Батьки ж, які вчасно сплачують аліменти можуть виїхати за кордон з дитиною на строк передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду.
Для цього Вам слід рекомендованим листом надіслати відповідне звернення про отримання згоди до того з батьків, з ким дитина проживає.
Якщо нотаріально посвідчену згоду не надано впродовж 10 днів з моменту, коли Ви отримали відмітку про вручення повідомлення, можете сміливо йти до суду.
За скороченою процедурою (в порядку наказного провадження) суддя має розглянути вашу заяву та надати дозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.
Тож при виїзді з України прикордонникам необхідно пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на вивезення дитини або відповідне рішення суду.


Важливо!!!
Памятайте, що повернутися в Україну необхідно до завершення строку, який вказаний у нотаріально посвідченій згоді або визначений у рішенні суду.
Оскільки за умисне порушення місячного строку встановлена адміністративна відповідальність - штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн).
Також, Ви втратите право виїзду з дитиною за кордон на 1 рік (крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків).

Мої відео