Арешт ФСБ консула України в Санкт-Петербурзі

Арешт ФСБ консула України в Санкт-Петербурзі
290383 ПЕРЕГЛЯДІВ


Росія наказала українському дипломату, якого вона звинуватила в отриманні "секретної інформації", покинути країну, що змусило Україну вислати російського дипломата у відповідь.

Рано в суботу Федеральна служба безпеки (ФСБ), головне російське агентство безпеки, заявила, що взяла в п'ятницю під варту консула України Олександра Сосонюка.

ФСБ стверджувала, що Сосонюк був затриманий "на руки" на зустрічі з росіянином, на якій він отримав "інформацію секретного характеру, що міститься в базах даних правоохоронних органів та ФСБ".

У заяві додається: "Ця діяльність несумісна зі статусом дипломатичного працівника і є явно ворожою щодо Російської Федерації".
Пізніше російське міністерство закордонних справ повідомило повіреного у справах Василя Покотило, що Сосонюк повинен покинути країну до четверга. Жодна інформація про вміст секретного матеріалу не оприлюднюється.
З тих пір Міністерство закордонних справ України підтвердило, що у понеділок у відповідь на цей крок буде вислати невідомого "старшого" російського дипломата.

У відповідь на запит про коментар представник заявив: «На тлі ескалації Росією ситуації з безпекою та масової антиукраїнської пропаганди російська сторона продовжує провокації проти співробітників українських дипломатичних місій у Росії.


"Ми рішуче протестуємо проти незаконного затримання співробітника Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі 16 квітня та наказу йому залишити територію Російської Федерації до 21 квітня. Ми абсолютно відкидаємо звинувачення, висунуті консульству офіцер.

"У відповідь на цю провокацію старшому дипломату посольства Росії в Києві наказано покинути територію України протягом 72 годин, починаючи з 19 квітня".
Арешт відбувся на тлі загострення напруженості між двома країнами через величезне військове скупчення Росії вздовж кордону зі Східною Україною.

У четвер росіянин також оголосив про закриття з наступного тижня по жовтень 2021 року частини Чорного моря в напрямку Керченської протоки для цілей "військових навчань".

Мої відео