Ми повинні діяти швидко, щоб послабити напруженість на сході України

Ми повинні діяти швидко, щоб послабити напруженість на сході України
222675 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент України заявив, що немає часу втрачати, вирішуючи напруженість на сході країни.

У п'ятницю Володимир Зеленський перебував у Парижі для переговорів з французьким колегою Еммануелем Макроном на тлі занепокоєння накопиченням російських військових на кордоні України та загостренням бойових дій. Канцлер Німеччини Ангела Меркель брала участь у зустрічі практично.

Зеленський зазначив, що конфлікт на сході України, який розпочався сім років тому після анексії Криму Росією, був проблемою не лише Києва.

"Зараз нам потрібно рухатись дуже швидко, вибачте, я розумію, що це наша проблема, але я думаю, що це не тільки наша проблема, але й безпека Європи", - сказав він .

"І вся Європа зрозуміє, що це безпека для всієї Європи, і ми дуже швидко перейдемо від слів до прямих кроків".

Київ та Москва звинуватили один одного у зростанні насильства в східному регіоні України на Донбасі.


У спільній заяві, опублікованій після їх переговорів, три лідери заявили, що "поділяють занепокоєння накопиченням російських військ на кордоні з Україною, а також в незаконно анексованому Криму".


"Вони закликали зменшити кількість підкріплення військ, щоб досягти деескалації ситуації", - додали вони.

Макрон і Меркель підтвердили свою постійну підтримку "незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України", також зазначивши, що вони продовжують "повністю виконувати Мінські угоди", але в заяві не згадується про можливі європейські дії.

В окремій заяві Зеленський також закликав до зустрічі з Макроном, Меркель та російським Володимиром Путіним.

Чотири країни разом утворюють Нормандську четвірку, яка намагається домовитись про припинення конфлікту з 2015 року. Востаннє вони зустрічались у грудні 2019 року.

Мої відео