Автоматично списують кошти з рахунку на пошашення боргу? Наскільки правомірні дії банку та шо робити в такій ситуації

Автоматично списують кошти з рахунку на пошашення боргу? Наскільки правомірні дії банку та шо робити в такій ситуації
133993 ПЕРЕГЛЯДІВ

До центрів правової допомоги все частіше звертаються споживачі фінансових послуг з рахунків яких автоматичного списано кошти на погашення кредитної заборгованості. Наскільки є правомірними дії банку та як діяти в такій ситуації?
Давайте детально розберемо цю ситуацію разом.

Недостатній рівень фінансової грамотності споживачів може призвести до недобросовісної діяльності надавачів фінансових послуг, які користуються неуважністю споживачів.

Як зазначила юристка Мелітопольського місцевого центру Інна Єлісеєва однією з таких ситуацій може стати договірне (автоматичне) списання коштів на погашення простроченої заборгованості за кредитним договором.
Відповідно до багатьох кредитних умов клієнт доручає банку списувати кошти з рахунків клієнта, відкритих у валюті кредитного ліміту, в межах сум, що підлягають сплаті банку за договором, у разі настання термінів платежів, а також списувати кошти з карткового рахунка у разі настання термінів платежів за іншими договорами клієнта.


Вказане стало предметом розгляду Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду по справі № 285/3013/16. При цьому, Верховним судом зроблено висновок про те, що без наданих підтверджень про конкретні запропоновані позивачу Умови надання споживчого кредиту фізичним особам та Умови та Правила банківських послуг, відсутність у заявах особи умов щодо права Банку, в тому числі на договірне списання, надані банком витяги з Умов не можуть розцінюватися як стандартна (типова) форма, що встановлена до укладеного із відповідачем договору, оскільки достовірно не підтверджують вказаних обставин.

Простими словами – можливість автоматичного списання банком коштів з рахунку клієнта буде законне лише в тому випадку, коли такі умови прямо прописані в кредитному договорі, який клієнт підписав. У випадку зазначення такого списання тільки в правилах банківських послуг конкретного банку, таке автоматичне відрахування є незаконним.

Що потрібно робити, якщо банк все ж таки незаконно списує кошти на погашення заборгованості?
- звернутися до фахівця фінансової установи, який здійснює оформлення послуги, зателефонувати на “гарячу лінію” або написати звернення на його головний офіс, направити рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Інколи споживачеві вдається швидко вирішити ситуацію або отримати роз’яснення вже й на такому рівні;
- якщо не вдалося відновити порушені права, то споживач може звернутися до Національного банку України, який здійснює нагляд за додержанням законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг. Відповідно до Закону України «Про звернення громадян» у Національного банку є 30 календарних днів на розгляд звернення.

Контактна інформація Національного банку України:

• контакт-центр - 0 800 505 240;
• для написання онлайн звернення сайт https://bank.gov.ua ;
• для електронних звернень e-mail: [email protected];
• письмове звернення надсилати на поштову адресу НБУ: 01601, м.Київ, вул. Інститутська, 9.

Якщо вищевказані дії не дали бажаного результату, Ви маєте право звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Щоб в подальшому попередити порушення Ваших прав на ринку фінансових послуг необхідно з’ясувати всі умови отримання послуги, звісно при підписанні уважно ознайомитись з умовами договору, адже це документ, якого клієнт зобов’язується дотримуватися, ставлячи свій підпис та уточнити повну вартість послуг, включаючи всі додаткові платежі.

Мої відео