Чи потрібні уроки християнської етики в українських школах?

Чи потрібні уроки християнської етики в українських школах?
67231 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство освіти розглядає проєкт створення обов'язкового предмета «християнська етика» в 5-6 класах по всій Україні, обговорення якого триватиме до 28 січня цього року.

Наразі цей предмет є додатковим курсом, який школа призначає самостійно. Близько двох тижнів тому на сайті Міністерства освіти з’явилась програма та обговорення щорічної  освітньої програми учнів 5-6 класу, де в списках предметів є обов’язковий урок морального виховання, серед яких я програми на вибір:

·       «Етика»;

·       "Основи християнської етики";

·       «Християнська етика у культурі Україні»;

·       «Біблійська історія та християнська етика»

Програми обираються за попереднім обговоренням батьків та керівників школи.

Згідно зі статистикою, лише 13% школярів вивчають цей курс. Щороку кількість спеціалізованих на цій темі школи закриваються або скорочуються через малу кількість учнів в маленьких містечках та селах. Керівники курсів морального виховання тиснуть на Міністерство науки та освіти щодо скасувань шкіл та належної програми.

Чому не потрібно забороняти такі уроки з боку держави?

·       Насамперед наша країна на 80% складає християнське віросповідання. Конституція України Верховною Радою приймається з відповідальністю перед Богом. Християнські цінності не суперечать релігійним нормам;

·       Діти іншого віросповідання також повинні мати базові знання з християнської віри та налагоджувати мирні стосунки між друзями;

·       Даний курс не є пропагандою релігії, а виховним читанням про моральні якості та доброту, яка є основою правильного виховання дитини.

Міністр освіти Сергій Шкарлет особисто запропонував цей проєкт для врахування думки небайдужих громадян, проте міркування людей розділилась на декілька таборів:

1.    Чому саме християнство, а не буддизм чи католицизм, нерозуміння конкретизації та виокремлення саме цієї течії віросповідання;

2.    Пропаганда та навіювання думки дітям щодо релігійних правил;

3.    Неправильне визначення терміну курсу «Християнська етика» та некоректне відношення до дітей, яким вистачає велика кількість інших профільних предметів та сильна завантаженість на домашнє завдання;

4.    Підтримка даного курсу та моралізації дітей стосовно відношення однолітків та батьків.

Сам предмет «Етика» вивчає моральні норми та правила поведінки в суспільстві чи окремої професії. Християнська етика навчає любити та поважати ближніх незалежно від релігії, поглядів та звичок.

Стаття 35 Конституції України говорить, що кожен має право на самостійне обрання віросповідання або повна відмова від нього. Школи та церкви є окремими один від одного та одна релігія не може бути замість усіх інших.

Проте християнство є однією з головних релігій, напрямками яким якими є православ’я, який складає половину відсотка населення України та протестантизм.

Найчисельніша релігійна організація є УКП(українська православна церква), яка містить майже 12350 різноманітних класів та закладів, далі йде церква Київського патріархату, автокефальна православна церква та греко-католицька церква.

Поважайте кожну релігію та шануйте своїх близьких, якщо в них дещо інші погляди на релігію, ніж у вас. Це не має стати причиною конфліктів, адже ми усі рівні та прагнемо до належної демократії та свободи у своїй країні!!!

Мої відео