Волинян закликають облаштовувати годівниці для пернатих

Волинян закликають облаштовувати годівниці для пернатих
38984 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зима — найскладніший період у житті птахів. Багато хто з них не витримує випробувань постійним голодом та холодом і гине довгою і болісною смертю.


Ківерцівський НПП «Цуманська пуща» запевняє, що чи не єдиним ефективним
методом допомоги пернатим у холодний сезон є підгодівля.


Через короткий світловий день всі свої сили та енергію птахи спрямовують на пошуки їжі. Майже весь час вони тримаються поряд із своїми кормовими ділянками. Такі пташки, як синиці, сойки та горохівки, ще з осені ховають запаси насіння під корою або в тріщинах гілок.


Підгодовуючи братів наших менших, ви не лише заробляєте “плюсик” в карму, але й відволікаєте увагу птахів від видзьобування бруньок на плодових деревах. Також підгодівля приваблює пернатих у місця, де вони можуть принести велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками. Таким чином годівля дзьобатих не лише допомагає їм вижити, але є корисною і для людей.


Особливо важливо забезпечувати птахів їжею у снігову пору і аж до появи першої зелені.


Аби пернаті запам’ятали своє місце підгодівлі та поверталися туди щодня, їх слід поступово привчати до нього. Найголовніше — регулярно оновлювати корм. Інакше пташки, які вже звикли отримувати допомогу, опиняться в дуже скрутному становищі.
Слід зауважити, що допомога взимку для кожного виду птахів потрібна різна.


Так наприклад, чикотні й дрозди чорні із задоволенням поласують гронами калини, винограду та горобини, які можна прикріпити до гілок дерев у вашому саду.


Найбільше потерпають комахоїдні птахи (синиці, золотомушки, а також куріпки, фазани). Їх краще підгодовувати сирим насінням соняшника, гарбуза, дині, коноплі. Але спершу його слід розчавити, інакше синиці витрачають занадто багато енергії, розкриваючи це насіння самотужки, а до того ж можуть зламати дзьоба. Свіжим (несолоним!) салом синиці пожуть поживитися також, а разом із ними не відмовляться від таких ласощів дятли. Останніх можна ще підгодовувати горіхами.


У роки неврожаю нашої допомоги особливо потребують зерноїдні птахи — чижі, щиглики тощо. Зграйки щиглів не пройдуть повз віників бур’янів, що устромлені у сніг. Вівсяники, повзики та синиці можуть прилетіти за зернами коноплі, проса і вівса. Снігурів та омелюхів можна привабити плодами горобини та калини. А яблуками поласують дрозди, чикотні й сойки.


На початок підгодівлі впливають погодні умови. Якщо рання осінь, дощова, випав сніг або неврожай природних кормів, то годувати птахів потрібно почати ще в жовтні. Абсолютна неможливість знайти корм стається лише з появою стійкого снігового покриву й промерзанням землі. Ось тоді підгодівля стає життєво важливою.


Зима — важке випробування для всіх пернатих, тому кожен повинен проявити милосердя та допомогти птахам вижити в цей складний період.

Мої відео