Що таке насилля та з чим його їдять?

Що таке насилля та з чим його їдять?
197883 ПЕРЕГЛЯДІВ

З насиллям в сім’ї дуже важко боротися. В основному, жінки викликають поліцію тоді, коли ситуація вже критична. Далі, емоції втихають і жінка жаліє чоловіка, забирає заяву. Така практика є досить поширеною в Україні. Чомусь вважається, що насилля в сім’ї – це лише побої. Хоча, окрім ударів та стусанів по голові та тілі, насиллям є: психологічне знущання (погрози, сварки, лайка); економічне (чоловік або жінка не купують належне для розвитку дитини); сексуальне насилля.
Форма насилля, яка характеризується тим, що людина піддається сама або піддає іншу особу поведінці, яка може привести до психологічної травми, включаючи тривогу, хронічну депресію, посттравматичний стресовий розлад. Проявляється психологічне насилля у вигляді залякування, цькування, маніпуляції, постійній критиці, зловживанням правами людини, газлайтингу, метою якого є мусити потерпілого сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності, ставлячи під сумнів власну пам’ять та розсудливість. Психологічне насилля формує емоційний клімат або поведінковий патерн, воно системне. Депресія, безпорадність, зневіра у світі та в собі, думки і спроба самогубства – наслідки психологічного насилля. Фізичне насилля завжди слідує за психічним. Ознаки того, що ви потерпаєте від психологічного насилля: контроль (перевірка повідомлень, одягу, хобі, друзів); знецінення (неприємні жарти при друзях, невиправдана критика виконаної роботи); ігнорування; ізоляція (обмеження спілкування з близькими); переслідування та безпідставні ревнощі; шантаж та залякування.
Люди, які пережили травму, постійно «на сторожі» і ця пильність відносно вірогідної небезпеки завдає багато незручностей – порушення сну, неможливість радіти життю, напруженість та незадоволення собою і як наслідок нездатність контролювати емоції. Досвід насилля залишається в тілі: у реакціях на дотики, у фізичних блоках, руках. Залишається у психіці: світоглядом, думками, сценаріями. Жертви, які жили в насиллі змінюються на рівні гормонів, весь організм вчиться жити в деструктивному режимі.
Як боротися з насиллям варто знати кожному на всякий випадок. Практичні способи, як притягнути насильника до відповідальності: 1. Заявити в поліцію. У випадку конфлікту, визвати поліцію. За наявності протоколу про адміністративні правопорушення, рапорту зі служби 102 та заяви від постраждалої особи, можна притягнути кривдника до відповідальності. Плюси: швидко. Мінуси: за таке діяння суд накладає штраф. Його розмір – 170 гривень ( плюс судовий збір) далекий від того, щоб називати «відповідальність). Важливо: якщо ситуація повториться, суд буде враховувати, що випадок насилля відбувається не вперше. Відповідно, будуть застосовуватися інші заходи. Заяву варто писати навіть, якщо штраф там мізерний. 2. Громадські роботи. Якщо протягом року особа-кривдник вже притягувалась до відповідальності за вчинення насилля в сім’ї, то суд накладає відповідальність у вигляді громадських робіт. Наприклад, 60 годин збирати сміття біля дороги. Плюси: це є не дуже престижна робота для кривдника на території населеного пункту, де проживає особа. Мінус: вірогідність того, що людина не припинить насилля велика. Важливо: якщо ситуація з насиллям повториться, то заходи впливу будуть суворіші.
Людям притаманна агресія, але розвиваються процеси, що стримують її. Вагому роль грають соціальні й економічні чинники, а також фінансова залежність та підтримка оточення. У жертви зазвичай відсутня пошукова поведінка, щоб виправити своє становище. До 80% жінок можуть мати травму голови в таких стосунках. Лише 21% звертається по допомогу. Порушення психіки спостерігається у 84% потерпілих, половина з них переживають посттравматичний стресовий синдром. Когнітивні функції та здатність до навчання в результаті порушені. Згідно із соціальним опитуванням, то люди готові допомогти, якщо бачать насилля від незнайомої людини, але насиллям у сім’ї вважають особистою проблемою.

Мої відео