Шлюбний договір: аморально чи мудро?

Шлюбний договір: аморально чи мудро?
57858 ПЕРЕГЛЯДІВ
Часом наречені ототожнюють вислів «шлюбний договір» з «недовірою».
Тому такий договір, на жаль, поки не користується великою популярністю в Україні. У минулому році в Києві уклали майже 28 тисяч шлюбів та 1038 шлюбних договорів. На Київщині та Черкащині було укладено по 117 шлюбних контрактів.
Найважливішою особливістю шлюбного договору є те, що майнові права й обов’язки подружжя може бути визначено інакше, ніж це передбачено загальними правилами сімейного законодавства. Є одна умова: гарантовані Конституцією права людини не повинні порушуватися.
Як укласти?
Шлюбний договір на сьогодні укладається у письмовій формі та повинен бути обов’язково посвідчений нотаріусом. Перед оформленням договору нотаріус повинен роз’яснити сторонам їхні права і обов’язки. У разі потреби, ви будете мати можливість обопільно внести до нього зміни, які так само посвідчуються у нотаріуса. Нотаріус підкаже вам які пункти варто обов’язково вказати в документі, які і без того регулюються законодавством. Шлюбний контракт можна укладати, до реєстрації шлюбу, але в такому випадку він набуває чинності в момент реєстрації.

Яким має бути шлюбний договір?
• Шлюбний договір встановлює режим власності майна. Він може бути роздільний, частковий або спільний. Те, що за договором набуває спільного режиму, при розлученні ділиться навпіл. У роздільній власності майно визначається особисто на кожного з подружжя, а частковий режим передбачає поділ у різному співвідношенні.
• Можна встановити і право одного з подружжя на житло, тоді в разі розлучення воно залишається закріпленим за одним із подружжя. У разі відсутності контракту житло ділиться навпіл.
Слід виділити питання визначення у шлюбному договорі порядку користування житлом. Статтею 59 Сімейного кодексу визначено, що той із подружжя, хто є власником майна, визначає режим володіння та користування ним з урахуванням інтересів сім’ї, насамперед дітей. При розпорядженні своїм майном дружина, чоловік зобов’язані враховувати інтереси дитини, інших членів сім’ї, які відповідно до закону мають право користування ним.
• У шлюбному договорі дозволяється описати і частину заробітної плати, яка в разі розлучення може служити компенсацією для однієї зі сторін.
• Шлюбний договір також має право захистити матеріально одного із подружжя при зраді. У разі подружньої невірності постраждала сторона може розраховувати на певну матеріальну компенсацію, яка обумовлюється в договорі.
• В шлюбному контракті можна описати і долю цінних подарунків, які, за законом, належать тому, хто їх дарував. Такий вид відносин дає гарантію, що подаровані предмети розкоші у випадку розлучення не повертаються.
• Шлюбний договір може описувати й обов'язки сторін по догляду за членами сім'ї похилого віку, дітьми. Документ дозволяє описувати і суму грошей, яку зобов'язаний вносити кожен із членів сім'ї в загальний бюджет.
• Шлюбний контракт може вміщати в себе й інші пункти, що стосуються шлюбних обов'язків.
Однак існує одна досить важлива поправка. Віднімаючи у разі порушення шлюбного контракту яку-небудь частину майна у дружини чи чоловіка, можна забрати тільки те майно, яке не погіршить матеріальне становище іншої сторони. Законодавство України визначає головну умову шлюбного договору – збереження стабільного матеріального становища кожного з подружжя.
Щодо віку, з якого особи мають право самостійно укладати шлюбний договір, то він збігається зі шлюбним віком, що встановлений для жінок та чоловіків - 18 років. У разі зниження шлюбного віку до реєстрації шлюбу відповідно до чинного законодавства шлюбний договір укладається неповнолітніми за письмовою згодою їх батьків або піклувальника, справжність підпису яких засвідчується нотаріусом.
Чи можна змінити умови договору?
Звісно можна, але хочу попередити, що одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається. Внести зміни до шлюбного договору можна двома шляхами:
• якщо обидва з подружжя бажають змінити умови шлюбного договору, вони звертаються до нотаріуса із відповідною заявою;
• на вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути змінений за рішенням суду, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також інтереси непрацездатних повнолітніх дочки, сина, та які мають істотне значення.
За яких умов шлюбний договір може бути розірваний або визнаний недійсним?
Процедура така сама, як і для внесення змін до договору, тобто припинення дії шлюбного договору відбувається за таких підстав:
• відмова подружжя від договору шляхом подання заяви до нотаріуса;
• розірвання шлюбного договору на вимогу одного з подружжя за рішенням суду.
Одностороння відмова від шлюбного договору також не допускається.
Міжнародний досвід
За кордоном шлюбний договір вважається звичною практикою. Особливо серед зіркових подружь. Наприклад, Бред Пітт та Анджеліна Джолі укладали шлюбний контракт на 101 сторінці.
Том Круз зобов'язав Кеті Холмс щорічно робити аналіз на наркотики, а за слухняність щорічно банківський рахунок повинен був поповнюватися на 3 млн доларів, а після 5 років шлюбу – бонус 20 млн доларів.
Бейонсе і репер Джей Зі обумовили в шлюбному контракті компенсацію за народження спадкоємців. За кожного сина співак зобов'язався виплатити дружині 5 млн доларів. Юристи підрахували, що саме таку суму Бейонсе може заробити за той час, доки жертвуючи кар'єрою виношуватиме і виховуватиме дітей.
Укладати шлюбний договір чи ні – вирішувати Вам. Але не забувайте, що він регулює взаємини як після розпаду сім'ї, так і в шлюбному союзі. І його оформлення – зовсім не перша сходинка до розлучення, а перший крок до сучасного рішення можливих проблем між подружжям.


Теги: шлюб, шлюбний договір, контракт, Мін`юст, центральна юстиція
Мої відео