Для прискорення розмінування Україна залучатиме інвестиції у цю галузь

Для прискорення розмінування Україна залучатиме інвестиції у цю галузь
325193 ПЕРЕГЛЯДІВ

16 січня на Всесвітньому економічному форумі в Давосі відбувся захід “Гуманітарне розмінування України: погляд у майбутнє”, під час якого Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що для прискорення процесів гуманітарного розмінування Україна залучатиме інвестиції у цю галузь.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

“За минулий рік ми повернули у використання понад 10% територій або близько 18 тисяч квадратних кілометрів українських земель, які вважалися потенційно забрудненими. Щоб прискорити процеси гуманітарного розмінування, ми працюємо над залученням приватного капіталу та інвестицій”, — сказала очільниця Мінекономіки.

За словами Юлії Свириденко, головна мета України на 2024 рік у сфері гуманітарного розмінування – запустити ринок відповідних послуг. Для виконання цього завдання Міністерство економіки планує реалізувати низку законодавчих, технологічних та фінансових ініціатив. 

Зокрема, йдеться про запуск програми компенсацій фермерам, які власним коштом замовили послуги обстеження та розмінування своїх земель. У державному бюджеті на 2024 рік на цей напрямок передбачено 3 млрд грн. 

Крім того, Міністерство економіки працює над удосконаленням процедури сертифікації для того, щоб усунути бар'єри, які заважають новим операторам виходити на ринок цих послуг. Також триває робота над оновленням чинних і розробкою нових стандартів протимінної діяльності та розробка моделі пріоритезації потенційно забруднених територій. Усі ці та інші законодавчі кроки будуть прописані у 3-річному Операційному плані, який втілить в життя Національну стратегію протимінної діяльності. Остання перебуває на фінальних стадіях затвердження. 

Під час панельної дискусії очільниця Мінекономіки підкреслила важливість застосування інноваційних технологій у розмінуванні. Зокрема, використання дронів, супутникових знімків, технологій дистанційного сканування землі, залучення штучного інтелекту.

“Ми вже ініціювали запуск відповідної акселераторної програми, завдяки якій  відібрані стартапери зможуть пройти навчальні курси, отримати менторство від експертів галузі, сприяння у тестуванні технологій на полігонах та підтримку у виході на ринок”, — сказала Юлія Свириденко.

Втім, ключовим для процесу гуманітарного розмінування України залишається питання фінансування. Найбільш ефективним підходом до його розв’язання є залучення паралельно як державного, так і приватного капіталу. Міністр економіки запропонувала використовувати для фінансування робіт з гуманітарного розмінування не лише гранти або донорські кошти, а й низку інноваційних фінансових механізмів. Міністр також закликала партнерів до спільної роботи над цими механізмами. 

У 2023 році Україна значно наростила потужності у гуманітарному розмінуванні. На сьогодні в Україні працює 28 сертифікованих операторів, ще 48 в процесі сертифікації, 3,5 тисячі саперів, 32 важкі машини для гуманітарного розмінування.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки повідомляло про переможців грантової програми “Власна справа”. Ними стали 239 ветеранів та членів родин учасників бойових дій, які отримають гранти на майже 100 млн грн. Як заявила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна, за підсумками чергових хвиль подачі заяв на гранти для ветеранів визначено ще 13  переможців, які отримають кошти від держави на старт або розвиток свого бізнесу на 6,7 млн грн.
Мої відео