#ДВС_ДІЄ. ДЕРЖАВНА ВИКОНАВЧА СЛУЖБА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ СПІЛЬНО З ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ АКТИВНО РЕАГУЄ НА НЕБАЖАННЯ ПОРУШНИКІВ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ СПЛАЧУВАТИ ШТРАФИ

#ДВС_ДІЄ. ДЕРЖАВНА ВИКОНАВЧА СЛУЖБА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ СПІЛЬНО З ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ АКТИВНО РЕАГУЄ НА НЕБАЖАННЯ ПОРУШНИКІВ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ СПЛАЧУВАТИ ШТРАФИ
4201 ПЕРЕГЛЯДІВ

        Нещодавно Департаментом державної виконавчої служби Міністерства юстиції України задано вектор руху органам державної виконавчої служби з реагування, у межах визначених законодавством повноважень, на незаконні дії осіб, які порушують Правила дорожнього руху, та підвищення ефективності розшуку арештованих транспортних засобів.

         Виконавча служба Харківської області активно долучається до наведення порядку на дорогах та вживає передбачених законодавством заходів, щоб запобігти порушенню правил “шанувальниками” швидкої їзди в нетверезому стані.

На сьогодні між очільниками Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області, Управління національної поліції у Харківській області, Управління МВС у Харківській області проведено ряд спільних зустрічей, нарад та консультацій щодо налагодження взаємодії та узгодження спільних дій задля досягнення ефективної реалізації як розшуку оголошених виконавчою службою у розшук транспортних засобів, так і проведення спільних дій у разі, коли правопорушник та боржник у виконавчому провадженні ухиляється від сплати накладених на нього штрафів та переховує транспортний засіб. Державна виконавча служба докладає максимум зусиль, щоб якомога ефективніше забезпечити примусове виконання рішень такої категорії.

         За час реалізації пілотного проєкту за допомогою системи «Гарпун» ідентифіковано близько 250 транспортних засобів як таких, що перебувають у розшуку. Результатом затримання транспортних засобів є сплата боржниками штрафів на суму майже 200 тис грн, а також вилучено 10 транспортних засобів у боржників, які відмовились сплачувати штрафи. Якщо штрафи не будуть сплачені, транспортні засоби будуть передані на реалізацію: якщо вартість транспортного засобу за результатами продажу буде перевищувати суму штрафів та інших платежів (витрати виконавчого провадження, виконавчий збір), залишок коштів буде перерахований боржнику. 04.11.2021 проведено дії із вилучення транспортного засобу DAEWOO LANOS та VOLKSWAGEN у боржників, які не сплачували штрафи за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. Автомобілі доставлено на майданчик ХФ ДП «СЕТАМ».

         Варто зазначити, що, відповідно до законодавства про виконавче провадження, до таких радикальних дій виконавець може звертатись за наявності відкритого виконавчого провадження на підставі виконавчого документа, якщо правопорушником не сплачено самостійно штраф. Законодавством визначено черговість звернення стягнення: першою чергою стягнення звертається на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах.

         Арешт накладається не пізніше наступного робочого дня після виявлення коштів. Стягнення на майно боржника, так само, як і на кошти боржника, звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження. У разі відсутності у боржника коштів, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення. При цьому звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника.

         Водночас боржникам слід мати на увазі, що навіть у разі вилучення транспортного засобу, зберігається право на усіх етапах виконавчого провадження сплатити штраф та інші виплати й отримати назад транспортний засіб.

         Також окремо варто зазначити, що між Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м. Харків) та Харківською міською радою 05 жовтня 2021 року підписано Меморандум про взаємодію, відповідно до якого працівникам виконавчої служби надається доступ до камер відеоспостереження, встановлених у місті в рамках дії проєкту «Безпечне місто», що дасть можливість відстежувати та ідентифікувати транспортні засоби боржників, які перебувають у розшуку через невиконання боржниками своїх боргових зобов’язань зі сплати боргів.

         Відтак, у тісній взаємодії з правоохоронними органами та органами місцевого самоврядування спробуємо відбити у злісних порушників безпеки дорожнього руху бажання порушувати встановлені правила та не сплачувати накладені на них штрафи!

Мої відео