Євростат: ціни в ЄС досягли найвищого рівня за 13 років спостережень

Євростат: ціни в ЄС досягли найвищого рівня за 13 років спостережень
371644 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ціни на продукти в 19 країнах Європейського Союзу, які використовують євро як валюту, виросли до самого високого рівня за останні 13 років на фоні швидкісного зростання цін на енергоносії та відкладеного запиту в період відновлення пандемії, це показали офіційні дані в п'ятницю.

Євростат, статистичне агентство Європейського Союзу, повідомило, що інфляція по всьому блоку виросла до 4,1% за рік на жовтень, відповідно до вересневих показником у 3,4%. Цей зріст став найвищим з липня 2008 року, коли інфляція також склала 4,1%.

Інфляція в 19 країнах, як і в усьому світі, протягом останніх місяців різко зростає, оскільки світова економіка відновлюється після пандемії коронавірусу. Відновлення не було нормальним: підприємства та споживачі по всьому світу відчувають на собі наслідки складних ланцюгів постачання і нехватки робочої сили, що привело до зростання цін на все - від продуктів харчування до іграшок та святкових прикрас.

Але найбільшим впливом на зміну цін є підвищенням світового попиту, що привело до різкого підвищення цін на енергоносії, які збільшили рахунок на комунальні послуги та поставили під загрозу відновлення економіки.

Останні зміни споживчих цін, імовірно, наштовхнуть Європейський центральний банк прискорити кроки до вирішення кращого регулювання економіки, оскільки інфляція перевищує цільовий рівень у 2%. Центральні банки зазвичай підвищують процентні ставки і повертають стимулюючі заходи для боротьби з ростом цін, але іноді вони не змінюють їх, якщо вважають, що це пов'язано з тимчасовими факторами.

Європейський центральний банк заявив у четвер, що значуща частина різкого зростання цін пов'язана з поставками за низькими цінами під час пандемії, недавнім підвищенням вартості палива та запитом щодо відновлення економіки. Оскільки представники банку заявили, що за їх оцінкою, всі ці три фактори мають тимчасовий характер, вони зберегли свою підтримку під час пандемії, включаючи програму купівлі зобов’язань на 1,85 трильйонів євро (2,14 трильйонів доларів), упродовж місяця.

П'ятничні дані Євростата свідчать про те, що зростання цін починає проникати в економіку єврозони. Базовий рівень інфляції - який включає вольові статті витрат на алкоголь, енергію, продукти харчування та табак - досягає 2,1% у жовтні, відповідно до 1,9% за попередній місяць.

Окремо Євростат повідомив, що зростання в країнах, що користуються євро, склав 2,2% у третьому кварталі цього року, що трохи вище, ніж 2,1% у попередньому кварталі. Серед країн, що опублікували квартальні дані, спостерігали неоднозначні результати: Франція демонструвала високий приріст у 3%, а Німеччина, найбільша економіка Європи, відстала з показником всього в 1,8%.

Хоча Євростат не надав детальну інформацію про структуру зростання в економіках єврозони, очевидно, що закінчення обмеженого продажу алкоголю допомогло зміцнити сектор послуг, наприклад, ресторани та бари.

 

У перспективі є загроза, що зростання почне зменшуватись, так як економіка приближається до рівня виробництва, на якому вона перебувала до початку пандемії в минулому році, а зростаюча інфляція обмежує як купівельну здатність домогосподарств, так і промислову активність. Нехватка визначених товарів із-за проблем із поставками по всьому світу також буде підтримувати активність, рівно як і чергова хвиля вірусу в зимовий період.

Мої відео