Російська загроза з Білорусі

Російська загроза з Білорусі
397784 ПЕРЕГЛЯДІВ

Серед останніх подій, здатних кардинально змінити для України зовнішньополітичну ситуацію, основною на сьогодні, мабуть, можна назвати тільки одну. Це нове, а точніше, добре забуте старе політичне утворення на карті – так званий «Союз Білорусі та Росії», договір про створення якого було підписано з білоруським диктатором Лукашенком іще Борисом Єльциним в 1999 році.

Центр в TELEGRAM: https://t.me/mediarnbo

Центр в FACEBOOK: https://www.facebook.com/mediarnbo

Якщо коротко проаналізувати все, що сталося в ключі білорусько-російських відносин, найцікавіше починається після 2014 року. Тобто, після того, коли Російська Федерація підступно анексувала український Крим, скориставшись революційними змінами в Україні, коли РФ почала ракетні та артилерійські обстріли української армії на Донбасі зі своєї території, готуючи вторгнення своїх військ на українську землю.

Спроби білоруського народу протистояти самопроголошеному диктатору були нещадно придушені, однак «вічний президент» цієї країни дуже добре зрозумів, що народ його не підтримує і що другого шансу втримати ситуацію у нього все одно не буде. Саме тому він фактично «здав» власну країну президенту Росії Путіну, як ми вже писали.

Відсутність герба на трибуні Лукашенко і герб РФ на трибуні Путіна під час їх спільної прес-конференції вже само собою говорить багато про що.

Також для України важливі і заяви глави «поки ще» білоруської держави. Наприклад про те, що збройні сили РФ і Білорусі протягом 3-5 років стануть єдиною армією, чи про розміщення на білоруській території обіцяних Росією ракетних комплексів С-400, що в силу їх тактико-технічних характеристик дозволяє звідти контролювати повітряний простір над Україною, чи заяву про збільшення чисельності «живої сили»…

За фактом поглинання Білорусі Росією, вже після 8 вересня 2021 року фактична лінія зіткнення з противником на суші в України збільшується з 1974,04 до 3058,24 км, тобто майже на третину. Крім лінії зіткнення з окупованим Росією Кримом.

Віце-прем’єр РФ Олексій Оверчук спробував спростувати факт поглинання, вважаючи його «інтеграцією», але злукавив і тут. Заявляючи, що «всі дружні Росії країни на пострадянському просторі зберігають свою повну державність і суверенітет» за 30 років після розпаду СРСР, Оверчук «забув» згадати російську агресію і в Україні, і в Грузії.

Проведення в тому числі і біля кордонів України стратегічного військового навчання «Захід-2021» покликане продемонструвати Західному світу готовність і боєздатність збройних сил і в першу чергу – російських.

Опублікована карта навчання також недвозначно показує, кого конкретно об’єднана армія Росії і Білорусі вважає «умовним противником». З огляду на те, що практично одночасно почалося і не менш масштабне навчання з арктичним угрупуванням сил і військ Північного флоту, можна сказати, що РФ намагається залякати не лише Україну, але також Польщу і країни Балтії, якщо не дивитися більш масштабно…

Президент України Володимир Зеленський не просто так заявив, що висока ймовірність повномасштабної війни Росії з Україною сьогодні є, підкресливши при цьому, що такий розвиток подій став би «найбільшою помилкою» Москви.

З огляду на масштаб і одночасність триваючих російських навчань на півночі і на Заході, складність і дорожнечу підготовки, відсутність злагодженості між білоруською і російською компонентами і т.п., можна сказати, що загроза прямого вторгнення російських військ на материкову Україну сьогодні малоймовірна.

Але вона нікуди не поділася.

Росія може і буде в разі агресії використовувати Білорусь, як додатковий вигідний плацдарм, а білорусів – як витратний матеріал для задоволення своїх чергових імперських амбіцій. Вона завжди так робить.

Це лише питання часу.

 

Андріа Лорткіпанідзе,

Інформаційно-аналітичний центр національної безпеки України

спеціально для EMPR

ФОТО: DEUTSCHE WELLE

Теги: Україна ,Білорусь ,загроза,військові
Мої відео