Як відзначатимуть ювілейні 150 років з дня народження Лесі Українки

Як відзначатимуть ювілейні 150 років з дня народження Лесі Українки
26226 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент України Володимир Зеленський нещодавно опублікував наказ, в якому поступово на державному рівні розкриватиме культурні події на 150-річчя з дня народження великої української поетеси – Лесі Українки.

Кожного року різні джерела розповідають нам все більше фактів про цю постать:

·      На честь Лесі Українки назвали астероїд та зберегли записи, де можна почути голос дівчини;

·      Колір очей останніх років в Лесі змінився з сірого на блакитний, про це розповіла її мати Олена Пчілка;

·      Українка запатентувала два слова «промінь» та «напровесні»;

·      В честь минулого ювілею Google створив анімаційний логотип у пошуковій системі  за темою «Лісова пісня»;

Також фанати української поетеси очікують вихід у світ дві книги про життя дівчини «Залізна вода» та «Леся - Мандрівний клубочок».

Наразі відомі наступні заходи та події, які відбуватимуться 25 лютого:

·      Святкування виходу 14-томного видання та презентація в Художньому проєкті Українського дому, де відбуватимуться різні обговорення та перформанси. Відвідування в день ювілею лише за спеціальними перепустками, а з 26 лютого по 8 березня вхід буде вільний;

·      Розробка лімітованих логотипів, ініціалів, візуалу та дизайн української поетеси, де кожен зможе змінити стиль на своєму профілі, а також змінити рамки на фейсбуці та навіть приміряти маску в інстаграм;

·      Виконання низки реставраційних робіт у будинках Косачів та меморіального музею Українки у Новоград-Волинському;

·      Фінансування різних проєктів та інтерактивних форматів у вигляді коміксів та графічних романів;

У Штатах українські діячі також відзначатимуть цей ювілей, де відбудеться привітання з днем народження в Нью-Йорку та театральна програма в Лос-Анджелес, яка відбудеться 28 лютого.

Такі культурні заходи оживляють сучасну молодь та закликають пам’ятати історію української літератури, а також спонукають до популяризації діаспори в інших країнах.

В честь Лесі Українки американська компанія у 2016 році створила гру на мотивах твору «Лісова пісня» під назвою Forest Song, де розробники відвідали Волинь та можливість грати за Лукаша – головного героя, який після смерті власного батька їде жити в ліс з мамою, де він і зустрічається з різними надприродними явищами та бере уроки у свого дядька, аби не порушувати лісовий баланс.

Також Український культурний фонд підтримав ідею та мають випустити фільм про Лесю Українку, короткий ролик якого ще показали у 2019 році. Найголовнішим моментом у фільмі буде показ тієї самої сцени, де дівчина доглядала за своїм коханим Сергієм Мержинським, який не кохав її.  Події в трейлері відбулися в Голосіївському парку.

Леся Українка у своїх творах найчастіше охоплює тему патріотизму та проблем рідної землі, кохання та різні наслідки цієї хвороби, про українізацію та популяризацію української мови. Боротьба за власне щастя, життя та справедливість був пріоритетом української поетеси.

Мої відео