Дніпровський театр імені Шевченка виступив на The Mississauga Ukrainian Festival в Канаді (ФОТО)

Дніпровський театр імені Шевченка виступив на The Mississauga Ukrainian Festival в Канаді (ФОТО)
173542 ПЕРЕГЛЯДІВ

Колектив Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка взяв участь у The Mississauga Ukrainian Festival – фестивалі української культури та ідентичності в передмісті Торонто – місті Місісаґа.

Для наймолодших гостей фестивалю презентували українську класику – по-новому інтерпретовану казку «Коза-Дереза».

«Гра акторів – супер! Дуже здивувався, коли дізнався, що театр приїхав до нас аж із Дніпра. Я чув, що це російськомовний регіон і там близько до війни. Але приємно, що там люди шанують українську мову, зробили таку класну інтерпретацію відомої казки», - поділився український канадець Олександр Фурман, мешканець міста Мілтон, що за 30 кілометрів від Місісаґи.

Колектив театру представив музичні й танцювальні номери, окремо – уривками з драматичної вистави-концерту Ігоря Кирильчатенка «АТО – «Ангели тебе оберігають».

«Ангели тебе оберігають» - це вже нова українська драматургія, з якою ми хочемо познайомити якнайширші кола канадського суспільства. Звісно, це воєнна тематика, проблеми житті й смерті, морального вибору – коли зіштовхуєшся не лише з відкритим ворогом – Росією, але й байдужістю наших власних людей. Такі моменти є зрозумілими усім, де б ви не жили», - ділиться режисер Ігор Кирильчатенко.

«Дуже раді потрапити на виступ такого іменитого професійного театру, сподобалось дуже, - каже ще один канадець з України Сергій Байда, який став свідком виступу дніпрян. - Про Дніпро знаю небагато – там до мільйона населення, і близько до війни. Я в Канаді з 1993 року, але слідкую за тим, що відбувається в Україні».

Цього року The Mississauga Ukrainian Festival відбувається вп’яте.

Має державну підтримку, проходить на центральній площі Місісаґа – міста із 700-тисячним населенням, шостим за величною у Канаді. Цього року фестивалі взяли участь 20 колективів.

«The Mississauga Ukrainian Festival - це відзначення української культури на очах всіх канадців. На відміну від інших українських фестивалів, які відбуваються на українських оселях, які є внутрішнім святом для нас. Тому власне фестиваль на центральній площі міста – він для всіх канадійців», - відзначив співорганізатор заходу Юрій-Роман Клюфас.

«Ми стараємось, аби в кожному місті Канади були цікаві фестивалі, бо українці в Канаді – це не емігранти! Це справжні канадійці, які приїхали 125 років тому. І вже 6 поколінь живуть тут. Пропагуємо українську культуру, і щасливі, що мали нагоду завдяки фонду «Солідарність» і Олександру Петровському, привезти сюди чудовий театральний колектив із Дніпра», - додав Василь Попадюк, співорганізатор фестивалю, відомий скрипаль-віртуоз.

Серед багатотисячної аудиторії фестивалю – канадський політик Іван Бейкер, депутат Законодавчої асамблеї штату Онтаріо. Він виступає за негайне надання Україні летальних оборонних озброєнь з огляду на триваючу агресію Російської Федерації.

«Візит Дніпровського драматичного театру – це унікальна нагода, щоби наша українська громада в Канаді осягнула чим насправді є українська спадщина. Дякую усім 27 членам дніпровської трупи, які приїхали до Канади, - передав Іван Бейкер. - Я знаю, що люди Дніпра дуже постраждали від агресії Росії. Але вони є дуже відважні і борються, аби захистити Україну. І я дуже дякую Дніпру за це».

«Дуже приємно від того, що Україну знають у Канаді, знають наше лихо, знають про наші негаразди, та про успіхи, знають, що є такий театр у нас в Дніпрі, перший державний, український, зараз вже національний театр імені Тараса Шевченка, якому вже 100 років. І який не зрадив ніколи ні мові, ні культурі, нашому корінню. І коли про це знають і говорять закордоном – нам дуже приємно», - зазначила Оксана Петровська, директор театр, заслужена артистка України.

Творчий візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади триватиме до 5-го червня.

Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка заснований 23 серпня 1918 року указом гетьмана України Павла Скоропадського. З 1927 року постійне місце перебування театру - місто Дніпро. На сцені театру виступали Лесь Курбас, Гнат Юра, Наталія Ужвій, Микола Садовський, Леонід Задніпровський, Лідія Кушкова. Серед сучасних акторів - ветерани війни на сході України. Колектив театру дав 5 концертів в зоні АТО та в місцях дислокації ООС.

З 2016 року театр очолює Оксана Петровська, заслужена артистка України, провідний майстер сцени, кавалер ордена «Князя Володимира Великого ІІІ ступеня», а з 2018 року Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка має статус Національного. Театр – поки єдиний у Дніпрі з виключним україномовним репертуаром.

 

Читайте також:Вистава Дніпровського театру імені Шевченка у Торонто вразила канадську публіку

Мої відео