П'ять причин, чому істерика у дитини — це добре

П'ять причин, чому істерика у дитини — це добре
90699 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дитяча істерика — страшний сон будь-кого з батьків. Страшно, що це трапиться на вулиці, страшно не стриматися та нагримати, і врешті-решт, це сильно вимотує.  Проте навіть в істериках є свої плюси. У програмі «Більше двох» з'ясували, які саме.

Краще назовні, ніж у собі

Сльози допомагають звільнитися від кортизолу — гормона стресу. А ще плач знижує кров'яний тиск і покращує емоційне самопочуття. Коли ваш малюк знаходиться на межі істерики, йому морально погано — він сердиться, засмучений або ниє. І напевне, ви помічали, що після істерики його настрій поліпшується.

«Якщо дитина влаштувала істерику, краще спокійно дозволити їй до кінця виплакати свої почуття, не перериваючи процес. Раніше казали про шкоду плачу, нібито можна наплакати грижу. Це все нісенітниці. Іноді поплакати — навіть дуже корисно», — каже в програмі «Більше двох» дитячий невролог, психолог Олена Самостян.

Ваша дитина може краще спати

Проблеми зі сном часто виникають тому, що, на думку батьків, кращий підхід до істерик — це спроба їх уникати. Зовні емоції дитини стримуються, але вони продовжують кипіти всередині. Діти, як і дорослі, погано сплять, коли вони напружені або намагаються обмислити те, що відбувається в їхньому житті. 

«Дозвіл дитині дійти до кінця його істерики покращує його емоційне самопочуття і може допомогти йому добре спати всю ніч», — додає Олена Самостян.

Якщо істерика трапляється вдома, менше шансів, що це станеться на публіці

Дитина влаштувала істерику через те, що ви не те запропонували їй на сніданок чи наполягли на тому, щоб вона вдяглася по погоді, а не за настроєм? Радійте! Після сильної домашньої істерики навряд чи в неї лишаться сили та емоції знову так сильно плакати, наприклад, в супермаркеті.

Ви сказали «ні», і це добре

Швидше за все, істерика трапилася у вашого малюка через те, що ви сказали «ні». І це чудово! Заборони, виправдані заборони чи відмови дають вашій дитині розуміння чітких меж щодо прийнятної і неприйнятної поведінки.

Іноді ми уникаємо говорити «ні», тому що не хочемо мати справу з емоційними наслідками, але ми можемо твердо наполягати на певних обмеженнях, при цьому висловлюючи свою любов, співпереживання і обіймаючи дитину.

Сказане «ні» означає, що ви не боїтеся важкої, емоційної сторони виховання. Так тримати!

Ваша дитина відчуває себе в безпеці, якщо вона демонструє вам свої почуття

Істерики насправді — великий комплімент, навіть якщо вам так не здається. У більшості випадків діти не використовують істерики, щоб маніпулювати нами або отримати те, що вони хочуть.  Дитина найчастіше приймає ваше «ні», але істерика дозволяє їй визначитися зі ставленням до такої відповіді. Ви можете твердо наполягати на своєму, але співпереживати його печалі.

Сум чи гнів через зламане печиво або шкарпетки неправильного кольору — це просто привід, щоб отримати вашу любов і турботу, які йому дійсно потрібні.

Більшість істерик трапляється тоді, коли дитина переживає чергову вікову кризу. Як їх відрізняти, яку стратегію поведінки обрати? Як не зламати характер малюку і не зламатися самим? Де — норма, а коли бігти до спеціаліста? А також про розвиток емоційного інтелекту дивіться в новому випуску програми "Більше двох".

Читайте також:

Мої відео