Нічия труба: дніпряни шукали "хазяїна" трубопроводу

Нічия труба: дніпряни шукали "хазяїна" трубопроводу
230741 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під ногами у дніпрян роками лежить загадкова металева труба. Вона простягається проспектом Яворницького та розгалужується сусідніми вулицями. Журналісти телеканалу D1 вирішили дізнатися, для чого вона. Питали пересічних дніпрян, міську владу та експертів.

Версії перехожих щодо призначення металевої труби різнилися: - може вона для питної води; - стічна труба; - можливо газ; - я вважаю, що її архітектори не змогли закопати; - мені незрозуміло для чого. Я вже багато років не можу відповісти собі на це питання.

Розпитали й громадських активістів. Денис Селін, посилаючись на свої джерела, вважає, трубу використовували для поливу:

“Я знаю, така труба є на Яворницького, щоб поливати газон і таке інше. Можливо, я помиляюсь. Проте зараз у багатьох місцях її зрізали і жодної функціональної ролі вона не виконує”. Активіст Олег Шапка має іншу думку. За його словами, труба — це вентиляція:

“Вона подавала повітря в забої, у метро. Виробки зупинились. Коли прийшли турки, вони вирішили, що вона їм не потрібна. Вони там у себе поставили маленькі установки та нагнітають повітря”.

Останню версію підтвердили у КП “Дніпрометробуд”. 

Тоді постало інше питання: “Якщо труба не використовується за призначенням, чи можна її прибрати з вулиць Дніпра?”. Адже городяни скаржаться, вона створює незручності своїми габаритами. Місцями її важко переступити літнім людям, а мамам з дитячими візочками та людям з інвалідністю інколи доводиться об’їжджати десятки метрів вздовж неї, бо не скрізь є пандуси. 

У тому ж профільному комунальному підприємстві нам відповіли: так, демонтувати можливо. Але трапиться це не скоро, адже потрібні зміни у проєктній документації метрополітену. Хто цим буде, або може займатися, наразі невідомо. 

 

Мої відео