Як отримати податкову знижку на навчання?

Як отримати податкову знижку на навчання?
320347 ПЕРЕГЛЯДІВ

Студенти, які здобувають освіту на контрактній основі, мають право на певну компенсацію вартості освітніх послуг. Законодавством встановлена можливість повернути частину податку з суми, сплаченої за кожний навчальний рік - це так звана «податкова знижка». Право на податкову знижку за навчання мають лише фізичні особи, які отримують офіційно зарплату та платять з неї податок на доходи. Про те як отримати податкову знижку на навчання розповідає Руслан Кравченко, головний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Що представляє собою податкова знижка

Податкова знижка – це можливість повернути частину сплаченого податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного року. Витрати мають підтверджуватися квитанціями, фіскальними або товарними чеками, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги.

Важливо! Заклад освіти повинен бути юридичною особою і мати ліцензію на провадження освітньої діяльності.

Хто може отримати податкову знижку за навчання

Студент, який навчається в закладах освіти на контрактній формі навчання, має право на певну компенсацію, тобто податкову знижку на навчання, якщо він сплачував кошти на користь цих закладів. В тому числі, право на таку знижку мають батьки або їх усиновлювачі, чоловік або дружина, які є громадянами України та платниками податків.

Податкову знижку можна отримати незалежно від того, в державному, комунальному чи приватному закладі освіти навчається здобувач освіти.

Отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить податок на доходи. Приватний підприємець отримати податкову знижку не може.

Як надається податкова знижка за навчання

Податкова знижка надається у поточному році за минулий рік. Для цього необхідно до 31 грудня наступного року подати річну декларацію.

У декларації вказуються, зокрема, підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум. Щоб отримати податкову знижку за навчання за 2022 рік, громадянин має подати декларацію про витрати включно до 31 грудня 2023 року лише за минулий 2022 рік. Держава в подальшому компенсує частину витрат.

Податкова знижка на навчання складає 18% від витрачених у попередньому податковому році коштів, тобто від вартості навчання.

Які документи потрібні для оформлення податкової знижки

Для оформлення податкової знижки на навчання потрібні такі документи:

ü     декларація про майновий стан і доходи;

 

ü     копія паспорта особи, яка подає декларацію;

 

ü     копія ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію;

 

ü     копія паспорта/ свідоцтва про народження здобувача освіти;

 

ü     довідка із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному році та суми сплачених коштів за вказаний період;

 

ü     копії квитанцій або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді;

 

ü     довідка про заробітну плату за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги;

 

ü     довідка про склад сім’ї з органу місцевого самоврядування;

 

ü     копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;

 

ü     заява на перерахування коштів;

 

ü     копія договору про навчання у відповідному закладі освіти.

Сума, що має бути повернута як знижка на навчання, зараховується на банківський рахунок, відкритий у будь-якому банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 днів після надходження такої податкової декларації.

Калькулятор податкової знижки  http://bit.ly/3ElFzaF

Мої відео