Найпоширеніші запитання, що надходять до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103, стосуються порядку призову на військову службу, відстрочки та звільнення від нього під час мобілізації.

Найпоширеніші запитання, що надходять до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103, стосуються порядку призову на військову службу, відстрочки та звільнення від нього під час мобілізації.
277171 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
Призов: чи є обмеження пересування?
Призов громадян на військову службу під час мобілізації здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин.
Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи.
Громадяни України, які призиваються на військову службу за призовом проходять у встановленому порядку обов’язковий медичний огляд.
Хто може отримати відстрочку?
До таких осіб відносять:
заброньованих працівників установами та організаціями,
осіб з інвалідністю та які за висновком військово-лікарської комісії є непридатними до військової служби,
особи які утримують трьох і більше дітей до досягнення 18 річного віку або які виховую самостійно дитину до 18 років,
здобувачі вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти та ін.
Повний перелік осіб, які мають право на відстрочку, зазначено у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
За яких підстав можливе звільнення з військової служби?
Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час воєнного стану, можуть звільнитися з військової служби на підставах:
за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;
у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;
через сімейні обставини або інші поважні причини передбачені підпунктом г пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».
Якщо у вас є правове запитання, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).
Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).
Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.
Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
Мої відео