ПІД ЧАС ВІЙНИ КІЛЬКІСТЬ ПЕРЕГЛЯДІВ ПРАВОВИХ КОНСУЛЬТАЦІЙ НА «WIKILEGALAID» ЗРОСЛА ВДВІЧІ

ПІД ЧАС ВІЙНИ КІЛЬКІСТЬ ПЕРЕГЛЯДІВ ПРАВОВИХ КОНСУЛЬТАЦІЙ НА «WIKILEGALAID» ЗРОСЛА ВДВІЧІ
344995 ПЕРЕГЛЯДІВ

Правові питання, пов’язані з війною, — найпопулярніша цьогоріч категорія питань на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» (далі – платформа «WikiLegalAid»). Загалом за перше півріччя 2022 року користувачі переглянули консультації понад 14,8 млн разів. Це майже вдвічі більше, ніж за шість місяців минулого року, коли кількість переглядів становила 8,2 млн.

У вільному доступі – понад 2 тис. правових консультацій

Серед різних сервісів дистанційного доступу до правових знань особливе місце посідає платформа «WikiLegalAid».

«На сьогодні платформа «WikiLegalAid» налічує понад 2000 правових консультацій, які необхідно постійно підтримувати в актуальному стані, а також оперативно реагувати на запити суспільства в частині розміщення консультацій на популярні правові питання, з огляду на ту кількість нормативно-правових актів, які приймаються або змінюються щодня в умовах воєнного стану. Тому, я вдячна всім юристам системи надання безоплатної правової допомоги, що ми, як і весь наш народ, об’єдналися з метою швидкого оновлення та доповнення правових консультацій на платформі «WikiLegalAid», ‒ зазначає начальниця відділу експертно-аналітичного забезпечення надання правової допомоги управління правового аналізу та експертизи Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Зайцева.

П’ятірка найпопулярніших консультацій у І півріччі цього року:

  1. Введення воєнного стану: заборони та обмеження (574,8 тис. переглядів).
  2. Звільнення з військової служби за станом здоров’я (435,3 тис. переглядів).
  3. Правила перетину кордону в умовах воєнного стану окремими категоріями громадян (289,1 тис. переглядів).
  4. Порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації (279 тис. переглядів).
  5. Правовий режим воєнного стану (164,4 тис. переглядів).

Найбільша кількість пошукових запитів надійшла з України – понад 88% переглядів консультацій. Відвідували платформу «WikiLegalAid» також українці, які виїхали через війну до Польщі, Німеччини, США та інших країн.

Що ж до самої України, найбільша кількість пошукових запитів надійшла з Києва (понад 1,6 млн), на другому місці Львівська область (1 млн). Третє, четверте та п’яте місце відповідно – Дніпропетровська (330,8 тис.), Київська (229,4 тис.) та Полтавська області (210,4 тис. переглядів).

Для людини, яка не має правничої освіти, самостійно розібратися в законодавстві, вчасно відслідкувати всі зміни, врахувати нюанси, що виникають під час воєнного стану, – справа надскладна. Саме тому з перших днів війни команда системи надання безоплатної правової допомоги (БПД) активізувала роботу в напрямі забезпечення стабільного функціонування платформи «WikiLegalAid». Так, з початку цього року на платформі «WikiLegalAid» розміщено 88 нових правових консультації, переважно пов’язаних з воєнним станом.

«Значно зросла кількість редагувань консультацій, що були розміщені на платформі «WikiLegalAid» раніше. І це цілком логічно, тому як наразі приймається багато нормативно-правових актів, що врегульовують суспільні відносини з урахуванням умов воєнного стану. Кожен матеріал, розміщений на платформі «WikiLegalAid», має бути актуальним, враховувати всі чинні норми законодавства та судову практику, не містити припущень чи особистих думок консультанта, бути доступним для розуміння всім», ‒ розповідає начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у Сумській області Ігор Шпак.

Саме на запитання клієнтів системи надання БПД орієнтуються фахівці для пошуку нових тем для консультацій.

«З початку року юристи нашого центру розробили 19 нових правових консультацій. Водночас, зважаючи на зміни у законодавстві, значну увагу приділили перевірці раніше опублікованих консультацій. Наразі наші фахівці відредагували вже 268 таких консультацій», ‒ розповіла в.о. заступника директора Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Вікторія Царьова.

Про плани на майбутнє

Підготовка консультацій – це процес, до якого долучаються команди працівників системи надання БПД, які спільно знаходять відповіді на правові запити людей.

«У цей період найціннішою для мене стала підтримка колег-авторів. Коли я розміщую нову консультацію і хтось її передивляється та робить виправлення, я можу бути впевнена, що разом ми нічого не пропустили і користувач платформи «WikiLegalAid» отримає якісну та актуальну інформацію. Це гарна практика – можливість перевіряти і вносити зміни в консультації один одного. Особливо зараз, коли через обстріли і повітряні тривоги не у всіх є можливість вчасно перевірити зміни в законодавстві і внести їх у консультацію», ‒ розповідає директорка Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Кулішова.

Оператори контактного центру системи надання БПД, які відповідають на дзвінки за номером 0 800 213 103, працівники бюро правової допомоги під час надання консультацій використовують інформацію, що розміщена на платформі «WikiLegalAid», адже в одному місці зібрані зразки заяв, посилання на судову практику та норми законодавства, а самі тексти консультацій складені доступною мовою.

Попри проблеми воєнного часу, платформа «WikiLegalAid» постійно вдосконалюється, а тому її консультанти вже обговорюють плани на майбутнє.

«Було б доцільно створити окремий розділ «Судова практика» із відповідним наповненням. Оскільки при підготовці процесуальних документів юристи часто шукають судові рішення з аналогічних справ. На теперішній час правові консультації, що розміщені на платформі, мають посилання на судові рішення та судову практику, але здійснювати їх пошук шляхом перегляду низки консультацій не завжди зручно», ‒ висловлюють побажання працівники Ізмаїльського, Ренійського та Болградського бюро правової допомоги Одеського місцевого центру з надання БВПД.

Також у планах на майбутнє – розглянути можливість зворотного зв’язку між читачами та консультантами платформи «WikiLegalAid» з метою коригування першочерговості запитів на складення консультацій на певну тематику.

«Ми спостерігаємо значне збільшення кількості переглядів сторінок платформи «WikiLegalAid». Враховуючи те, що законодавство в Україні активно адаптується до нинішніх реалій, першочерговим стало швидке внесення змін та актуалізація правових консультацій, розміщених на платформі «WikiLegalAid». Злагоджена робота юристів системи надання безоплатної правової допомоги, зокрема щодо забезпечення належного функціонування платформи «WikiLegalAid», дозволяє успішно реагувати на виклики в умовах воєнного стану», ‒ резюмувала начальниця відділу правового аналізу Управління правового аналізу та експертизи Координаційного центру з надання правової допомоги Валентина Никончук.

Довідково: Довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid» започаткована Координаційним центром з надання правової допомоги у 2016 році, а у грудні 2018 року офіційно презентована громадськості як один із механізмів правопросвітництва для посилення правової спроможності та правових можливостей громадян.

Мої відео