"Мистецтво порятунку" – в Одесі та Києві всіх охочих навчали домедичній допомозі

"Мистецтво порятунку" – в Одесі та Києві всіх охочих навчали домедичній допомозі
362805 ПЕРЕГЛЯДІВ

Уміти допомогти людині, чиє життя перебуває у небезпеці – навичка дуже важлива та корисна. Ніколи не можна сказати наперед, чи не станеться десь у звичному для когось місці якась незвичайна подія і чи не знадобиться допомога. Але насправді не так багато людей дійсно знає, що робити. Тому й проводяться такі акції, як в Одеському художньому музеї та коворкінг-центрі Creative States.

Домедична допомога – це нерідко та можливість врятувати людину до приїзду швидкої, що може зберегти життя. Чимало ситуацій траплялось, коли саме правильні дії тоді, коли професіональні медики ще тільки в дорозі, допомагали не допустити страшних наслідків. І хоч навіть у школах нібито й вчать тому, як розпізнати вид кровотечі, зупинити її, робити штучну вентиляцію легень та масаж серця – багато хто все одно цього не знає. Щось там у підсвідомості тримається, назви й вигляд таких дій, але як справді це робити й не зашкодити ще більше – цього вже немає. Але FAST вирішили змінити цю ситуацію.

Існують світові стандарти надання допомоги. А разом з тим існує й статистика – 35% людей, що загинули до приїзду швидкої допомоги, могли бути врятовані, якби люди знали, як діяти. Як правильно зупинити інтенсивну кровотечу та взагалі розпізнати критичний стан, скільки часу може знадобитися для приїзду медиків та скільки – для загибелі від крововтрати, як накласти джгут та не передавити – всього цього навчали одразу у двох містах. Київ та Одеса стали своєрідними осередками навчання таким важливим речам, що насправді можуть врятувати життя.

В Одесі для проведення майстер-класів з першої допомоги свої двері відчинив художній музей. Там серед експонатів та виставок було організовано потокові навчання, Після яких всі охочі могли ще й насолодитися витворами мистецтва. Три інструктори від FAST ще з 10-ї ранку аж до 18-ї години вечора проводили майстер-класи для охочих. Для того, щоб його відвідати потрібно було придбати квиток вартістю 50 гривень. Кошти, таким чином зібрані від благодійників, пішли на розвиток музею. А відвідувачі натомість отримали найсучасніші знання щодо домедичного порятунку людей.

Як ділилися учасники майстер-класів, у декого з них були ситуації, коли вони могли врятувати життя людині, але не змогли через те, що не було достатньо знань. Тоді була розгубленість та незрозумілість у діях. А такі навчання дозволили побачити, що ж треба робити. Людей навчили того, як же розпізнати критичну кровотечу – таку, коли кров виходить із великою інтенсивністю. Також показали й те, як її зупинити. Насправді існує кілька варіантів, від джгута (нормального чи імпровізованого) й до просто тиску на рану. Всі ці дії показали та фактично дали відпрацювати людям. Окрім цього не забули наголосити й про те, що перш за все треба захистити себе – одягати рукавички.

Загалом вже в Одесі на такий захід прибуло понад 200 відвідувачів. Щоб прийняти всіх охочих на сайті музею було організовано покупку квитків онлайн, а самі навчання проводилися кожні пів години. Після цього персонал музею проводив екскурсію для відвідувачів, де показував окрім звичайних інсталяцій і картини з тематикою, близькою до заходу.

Наступного дня такий же захід було організовано у коворкінг-центрі Creative States у Києві. Тут майстер-клас був безоплатний, але з попередньою реєстрацією. І що важливо, вже за кілька днів до нього всі місця було заброньовано. Тут відвідувачам так само показали правила поводження при кровотечах, різноманітні варіанти джгутів та способи їх накладання. Також нагадали про те, що потрібно фіксувати час, який джгут перебуває на кінцівці, аби не допустити неприємних наслідків.

У центрі хочуть продовжити ініціативу з майстер-класами щодо домедичної допомоги та розширити їх варіативність. Навчити людей робити непрямий масаж серця, штучну вентиляцію легень, фіксувати травми – про все це замислилися у Creative States і планують продовжили проводити такі безкоштовні тренінги. Там переконані, що хтось із відвідувачів тепер точно зможе не розгубитися у випадку, коли буде потрібна допомога.

Проведення таких тренінгів дійсно важливе. На благодійних засадах, волонтерами, чи різними організаціями – не важливо. Головне, що охочі навчитися порятунку є, їх багато. Проте можна й треба дізнаватися й самостійно про способи допомоги. І тоді можна буде казати про те, що у будь-якій, навіть найнесподіванішій ситуації, знайдуться ті, хто не розгубиться та зможуть врятувати людину.

Мої відео