Репродуктивна медицина та її переваги

Репродуктивна медицина та її переваги
184754 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щороку, безпліддя у молодих сім'ях зростає. На це впливає генетика, зростання різних видів захворюваності, алкоголь, паління, пізні терміни намагання завагітніти та незнання особливостей чоловічого та жіночого організмів. Патології на ранніх стадіях вагітності та безпліддя тісно пов’язані з проблемами соціального та економічного характеру. Загалом, забруднення навколишнього середовища, дискримінація жінок у суспільстві, відсутність доступу до інформації щодо медичної допомоги, низький рівень освіти, заборона абортів - усе негативно впливає на репродуктивне здоров’я населення. Щоб знизити рівень безпліддя та збільшити кількість освічених осіб у світі почала активно та успішно розвиватись репродуктивна медицина

 

Репродуктивна медицина - це одна із сфер медичної діяльності, що  відповідає за діагностику, профілактику та лікування безпліддя у жінок та чоловіків.

 

В Україні репродуктивна медицина розвинена на такому ж рівні, як в Європі та Америці. Саме завдяки цьому до наших медичних центрів все більше і більше приїздять на лікування іноземці. Українські клініки лікування безпліддя славляться сучасним обладнанням та висококваліфікованими фахівцями. Репродуктологи використовують сучасні протоколи лікування та новітні технології, які активно застосовують, як у Штатах так і Європі. Репродуктивні методики лікування формуються на використанні найновіших технологій з генетичної інженерії, хірургії, ендокринології та багатьох інших галузей медицини. Серед центрів репродуктивного здоров'я чітко та впевнено виділяються приватні клініки, адже саме там прийнятна вартість та широка база надання послуг.

 

Найпопулярнішими серед сучасних розробок штучного запліднення є:

1) естракорпоральне (ЕКЗ)  - процес, під час якого яйцеклітина запліднюється спермою поза межами жіночого організму 

2) інтракорпоральне запліднення - процес під час якого отримана від чоловіка сперма використовується для введення у матку жінки. У цьому випадку завчасно необхідно відділити сперматозоїд від розчину, в якому він знаходиться.

 

Естракорпоральне запліднення або як у народі кажуть: "дитина у пробірці" останнім часом все більше і більше набирає популярності. Такий вид запліднення, пари використовують тоді, коли хтось один із членів сім'ї не може мати дітей (зазвичай це стається через непрохідність маткових труб або пошкодження сім'яних протоків).

 

Репродуктивна медицина є сферою, яка на даний момент активно та успішно розвивається. Основні її функції пов’язані з розв’язанням таких питань, як:

- подолання безпліддя у жінок та чоловіків

- повна регуляція народжуваності

-зменшення ризику виникнення патологій під час ранньої вагітності

-зниження рівня дитячої та материнської смертності.

 

У наш час існує безліч можливостей репродуктивної медицини. Серед них найпопулярнішими є:

-  Осіменіння спермою чоловіка або донора. Використовується у деяких випадках чоловічого  безпліддя.

 

- Запліднення у пробірці — отримання з яєчників жінки зрілих яйцеклітин. З часом запліднення придатних сперматозоїдами чоловіка або донора. Згодом утворені ембріони переносять до інкубатора, де вони протягом 48-ми чи 72-х годин розвиваються і пересаджуються в матку жінки.

 

-  Ін’єкція сперматозоїда в цитоплазму яйцеклітини — проводять за складних форм чоловічого безпліддя або в окремих випадках у разі розладів репродуктивного здоров’я одночасно обох членів сім'ї.

 

- Донорство яйцеклітини — для жінок, у яких яйцеклітина не визріває. Також цей вид запліднення активно використовують молоді сім'ї за високого ризику появи спадкових генетичних захворювань у дитини. Цей спосіб дозволяє виносити і народити здорового малюка. Яйцеклітини отримують від здорової жінки-донора.

 

- Сурогатне материнство — такою послугою можуть скористатися жінки у яких видалена матка, або ті кому вагітність протипоказана за станом здоров’я. Використовують яйцеклітини та сперматизоїд подружжя, але ембріони переносять у порожнину матки здорової жінки, яка і є сурогатною матір’ю.

- Замороження ембріонів — для зберігання і використання ембріонів, що розвиваються, за програмою екстракорпорального запліднення (ЕКО). За необхідності ембріони розморожують та переносять у порожнину матки.

 

- Банк донорської сперми — використовують у разі повного чоловічого безпліддя або за відсутності у жінки партнера. Якщо жінка хоче дитину, але проти статевого акту, то може звернутися до такої установи.

Мої відео