Благодійний фонд "КОЛО": освічена та здорова молодь як пріоритет

Благодійний фонд "КОЛО": освічена та здорова молодь як пріоритет
334460 ПЕРЕГЛЯДІВ

Медицина, освіта та патріотичне виховання – це три речі, що є основою майбутнього України. І всі вони так чи інакше стосуються молодого покоління українців. Благодійна організація "КОЛО" взяла собі за мету опікуватися саме цими галузями і вже не перший рік успішно робить це. І разом з цим створює ще й цікаві та потрібні проєкти.

Цей фонд було створено ще у 2013 році. Тоді дискусійний клуб "Коло", що вже мав на меті позитивне соціально-економічне творення України, хотів створити якийсь інструмент, що міг би допомогти у реалізації проєктів. Учасники цього клубу прагнули не просто створювати ініціативи, але й популяризувати їх та отримувати фінансування. Планів було багато, вони були дуже різноманітні, деякі з них навіть уже були на початкових етапах втілення. Але потрібно було робити щось ще для їх втілення в життя. Саме тому було створено такий фонд.

Одразу першими ініціативами, що були втілені в реальність, стали закупки різноманітного медичного обладнання. Кошти, які вдавалося зібрати, витрачалися на електрокоагулятори, спеціальну апаратуру для мікрохірургії вуха, апарати штучної вентиляції легенів та УЗД. Загалом медицина стала першим пріоритетом, яким став опікуватися новостворений фонд. Проте окрім цього долучився одразу фонд і до роботи Національної скаутської організації "Пласт", з якою співпрацює вже досить довго. Ця організація сприяє патріотичному вихованню та навчанню дітей, що також є одним із пріоритетів фонду. А далі робота почала охоплювати все більше галузей.

Проведення різноманітних виставок майстрів народного мистецтва, видавництво книг, благодійні забіги та фестивалі – все це тільки невелика частина того, чим займається "КОЛО". Допомога дітям, що народилися передчасно – також досить відомий у фонді напрямок. Таких дітей називають "поспішайками" і для того, щоб вони вижили – потрібне обладнання, якого завжди не вистачає. Організація створює збори коштів та закуповує монітори для маленьких пацієнтів вже не перший рік. Окрім цього допомагали й іншою медичною апаратурою, наприклад лампою фототерапії, що допомагає від жовтяниці новонароджених.

Важливим є те, що у фонді створюються й дійсно незвичайні ініціативи. Так, починаючи з 2018 року діє проєкт "Відроджуємо українське". Перший його виток допоміг учням-бандуристам Ямпільської ДМШ отримати нову сучасну бандуру, що стало першим кроком до становлення колективу "Авангард-Folk". Бандура – це споконвіку український інструмент, але для розвитку умінь необхідний інструмент більш складної конфігурації, вартість якого не під силу ні школі, ні батькам. Проте у 2018 році вдалося закупити спочатку один інструмент, а до наступного року школа мала вже три таких необхідних бандури. У 2019 було зібрано кошти на ще один інструмент, так само як і у 2020. У 2021 мета не змінилася – закупити ще кілька бандур до школи. І фонд має надію, що вже скоро колектив буде повністю укомплектований. Адже навіть зараз він вже їздить з виступами на конкурси та фестивалі. А з новими інструментами відкриваються й нові горизонти.

Ще одним важливим проєктом став збір коштів для спеціальної школи-інтернату, що знаходиться у Києві. Навчальний заклад потребував модулів спеціалізованого освітнього обладнання, оновлення харчоблоку та пожежної сигналізації, а також навчально-корекційного обладнання. Заняття в школі проводяться в ігровій формі й діти там мають змогу поліпшувати стан не тільки загальний, а й розвивати слух та мовлення. І фондові вдалося зробити чудо для цього навчального закладу – було закуплено навчально-корекційне обладнання.

Не менш цікавою ініціативою став і "Книжкобус". Ще у 2016 році автобус ЛАЗ було перетворено на мобільну бібліотеку, освітній хаб, що допомагає вносити щось нове освітній процес. Звичайний автобус було переобладнано так, що він став фантастичним світом, в якому можна зануритися у читання. Цей проєкт навіть встиг отримати відзнаку ООН. Це й не дивно, адже насправді аналогів йому просто немає. Це бібліотека, яка подорожує та відвідала вже величезну кількість місць. Щобільше, наразі є фонд має на меті створення на базі "Книжкобусу" й мобільної освітньо-журналістської студії.

А нещодавно було запущено цілий онлайн-курс "Знай свою Україну", який дає змогу "дізнатися більше про себе через історію та культуру власної країни". Різноманітні відеолекції, майстер-класи, чотири цикли свят – ось що чекає на цьому курсі. При чому перший блок, пов'язаний з Різдвом, вже доступний на сайті. До речі, у курсі взяли участь і українські зірки, Аліна Паш, Максим Бережнюк та Євген Клопотенко. Причому доступ вільний для всіх охочих. А це справді цікаво.

Загалом же благодійний фонд "КОЛО" має ще дуже багато різноманітних ініціатив. Культурні та освітні, медичні, такі, що мають на меті чогось навчити чи підтримати – все це є. І потребує підтримки. Фонд фактично допомагає розвиткові молоді. А вона будує майбутнє України. Тож можна сказати, що фонд "КОЛО" – це справжній осередок українських, а головне цікавих та потрібних ідей. І саме вони в наш час можуть допомогти бути сильними та вистояти у будь-якій ситуації.

Мої відео