Найбільший прапор України пошкоджено

Найбільший прапор України пошкоджено
376545 ПЕРЕГЛЯДІВ

Прапор на Хмельниччині, що встановив рекорд як найбільший за розмірами державний символ втратив свій зовнішній вигляд. Стяг розмірами 8 на 13 метрів порвався від ряду проблем, серед яких вплив часу та природних умов.

«З чого ж було полотно, що не витримало і кілька місяців?», «3 мільйони в одне місце», «Даремні витрати на прапор, а потім такі самі на оновлення? Кошмар!» – у соцмережах уже прокотилася хвиля обурення щодо такої неприємної, проте очікуваної ситуації. Жителі Хмельницького та коментатори у інтернеті тепер задаються питанням, а скільки ж буде коштувати його полагодити. Так само питання в них викликає і взагалі доцільність такого прапора й витрат на нього в такий складний час. Народ шуткує, що «повисів і досить», а хтось навіть вбачає в тому, що сталося, сакральне значення і попередження. «Це знак. Насувається щось страшне»  – такі коментарі також можна почути від небайдужих громадян.

Насправді, ситуація не така серйозна, як про неї кажуть. 5 млн гривень, що були витрачені на створення та установку такого національного символу, пішли не тільки на сам стяг, а і на флагшток та його установку. Для оформлення ділянки, створення шпилю, механізмів, доставка і правильне закріплення для всього потрібні були кошти. Полотно, звісно, також виявилося не з дешевих, проте така сума склалася не лише з нього одного. Сам же прапор потріпався лише на краях, конкретно на тому, що вільно розвівається вітром. Звісно, за таку ціну такого не повинно було відбутися і невдоволення людей зрозуміле, проте є причини, з яких це сталося.

Так, по-перше, можна побачити достатньо дивні розрахунки розмірів. І при таких цифрах треба було розуміти, яка буде вага прапора. Можливо ті, хто цим займалися вирішили трохи зекономити час та сили й просто недорахували. При таких розмірах і вазі тканина повинна була бути міцнішою, матеріал повинен був бути зовсім іншим. По-друге, майже не були враховані погодні умови. Природні явища, такі як прямі сонячні промені, дощі та вітер – все це безпосередньо впливає на тканину. І якщо від цього інколи страждають навіть звичайні невеликій прапори, то навіть і не дивно, що найбільший прапор України розтріпався. Вплив природніх явищ нерідко забувають враховувати, що сталося і тут. По-третє, стяг не суцільний. Він зшитий з кількох довгих полотен, а це також впливає на міцність. Вона знижується. При таких розмірах все таки кращим рішенням було б суцільне полотно, або хоча б дві частини. Не подумали чи зекономили – не зрозуміло, але факт лишається фактом – стяг пошкоджений.

Ще встановлення прапору викликало обурення у людей. Багато хто вважає, що на кошти, які були витрачені, можна було профінансувати лікарні, закупити кисень та кисневі станції (з якими проблема є і вона помітна). Інші ж переконані, що нічого поганого немає, але треба було таке робити на кошти меценатів, а не з обласного бюджету. Так, це символ, що повинен викликати гордість. Але люди переконані були тоді і є зараз, що символи в серці. І такі величезні витрати на прапор - це смішно.

Ще при установці прапору  чиновники завіряли, що на форс-мажорні випадки є стяг на заміну. Окрім цього є також літній і зимовий варіанти прапору, вони також можуть і будуть мінятися. Але коли це відбуватиметься – ніхто не повідомляв. Так само як і чому заміна не відбулася вже, адже погода достатньо сильно відрізняється від тої, що була влітку.

Чи замінять прапор і коли це буде - поки що питання питання відкрите. Так само як і не зрозуміло, чи на таке саме полотно, чи вже на інше. Чиновники поки не дають ніяких відповідей щодо цього, тому залишається лише чекати.

Мої відео