Найцікавіше про судову реформу в Україні

Найцікавіше про судову реформу в Україні
23408 ПЕРЕГЛЯДІВ

Всеукраїнський форум “Україна 30. Розвиток правосуддя” Президент України Володимир Зеленський відкрив словами про те, що словосполучення “судова реформа” є актуальним з моменту проголошення незалежності нашої держави. І не просто одним із, а знаходиться на одному рівні з питанням про ліквідацію наслідків пандемії у 2021 році.

Наш президент наголосив, що після поновлення діяльності кваліфікаційної комісії суддів, жителям нашої країни не прийдеться роками боротися за свої права. Він сказав, що якість працівників Вищої ради правосуддя є пріоритетом судової реформи.

Сучасні рішення, із застосуванням IT технологій, допоможуть побороти корупцію в цій сфері. Зеленський прагне, аби судова система перейшла в гаджети. Це допоможе зекономити час та підвищить прозорість феміди.

В Україні буде також впроваджений суд присяжних. Наш Президент наголосив, що суд присяжних — це велика відповідальність для тих, хто братиме безпосередню участь в процесі. Форма проведення цього заходу буде прискіпливо розглядатись. Постає питання з фінансування суду присяжних. Чи візьме Уряд, на себе, ці обов'язки? Адже вже певний час в нас і так існують проблеми із фінансуванням цієї сфери.

Сергій Костянтинович Іонушас, який обіймає посаду заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності запевнив, що план покращення системи правосуддя на 3 роки вже готовий. Він знаходиться на фінальній стадії впровадження. Голова комісії розповів, що реформи не дістануться Верховного Суду, але буде вдосконалена прокуратура та адвокатура. Це дасть адвокатам доступ до державних баз даних та інших інформаційних ресурсів.

Детальніше ситуацію роз’яснив заступник керівника Офісу Президента України Андрій Олександрович Смирнов. Він сказав, що існує проблема правової невизначеності. Служителі феміди отримують догани за те, що обирають, яку норму закону брати до уваги. Суддям потрібно вміти роз’яснювати свої рішення, щоб до них не було претензій.
Заступник ОП закликав громадян та суддів нікого не боятись, вміти говорити “ні” та гідно відстоювати свої права та права інших людей. В Україні проблеми мають не тільки органи правосуддя, а й слідства та прокуратури. За останні півтора року результату від реформ ми не побачили.

Голова верховного суду України Данішевська Валентина Іванівна з позитивом сприйняла закон про поновлення діяльності вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Вона наголосила, що це складне, але потрібне рішення.

Богдан Мончіч який обіймає посаду голови Ради суддів, зазначив, що мережа суддів є дуже не оптимізована. Одні мають дуже мало роботи, а інші навпаки. Тож політики переконані, що судова реформа необхідна та має велике значення для нашої держави, але чи вдасться її втілити на практиці — питання часу.

Мої відео