“Військову юстицію в Україні необхідно відновити” – Верещук

“Військову юстицію в Україні необхідно відновити” – Верещук
86276 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні народний депутат від фракції “Слуга народу” заявила, що в Україну необхідно повернути систему військової юстиції. На її думку, це буде єдиним вірним рішенням, яке стосується військового напрямку. Адже вони повинні мати власну судову систему. Не можна судити військових за правилами мирного часу. Адже вони наразі перебувають у стані воєнної готовності. А як тоді мирне населення може виносити їм вердикт.

Вона пояснила своє рішення на прикладі розбору справи генерал-майора Віктора Назарова. Наразі він перебуває покарання через те, що сталось не так вже й давно. Його звинуватили в тому, що літак потрапив в аварію під час виконання своїх обов’язків. В результаті загинуло 49 осіб. Проте чи нормально було винести йому вирок не за законами воєнного стану? Верещук не розуміє. Адже єдині, хто може оцінити дії та поведінку чоловіка в тій ситуації – це фахові слідчі прокурори та судді. Проте чи вірне рішення прийняли звичайні судді, які не знають законів воєнного поводження?

Вона наголошує, що ця справа є наочним прикладом недосконалості судової системи. Вона вважає, що військових мають оцінювати військові. Тож якщо ми хочемо справедливих судів, то ми маємо повернути військову юстицію. Жінка наголосила, що конституційними проблемами займається Конституційний суд, тоді чому військових засуджують як звичайних людей?

До 2012 у нас існували військові суди, проте Руслан Рябошапка вирішив, що вони нам не потрібні. Він вважав недоцільним існування ще однієї судової системи. Проти чи розумними було це рішення, Верещук не впевнена. Адже нам просто необхідно, аби люди, які ведуть суд розуміли, як військовий мав діяти в тій чи іншій ситуації. І лише на базі цих знань виносити вирок. А в нас військового засудили так само як засудили б звичайну людину.

Мої відео