Невчасно відкриті дільниці, зіпсовані бюлетені та заборонена агітація

Невчасно відкриті дільниці, зіпсовані бюлетені та заборонена агітація
33295 ПЕРЕГЛЯДІВ

На першу половину дня виборів зафіксовано декілька порушень на Дніпропетровщині. Дільниця у школі № 79 розпочала свою роботу на дві години пізніше.

Причина — члени комісії у п’ятницю поставили штамп "Вибув" на прізвищі не того кандидата та зіпсували понад двох тисяч бюлетенів. Сьогодні їм привезли нові бланки, на їх проштамповку й пішло багато часу.

Плутатина з бюлетенями спіткала і 310-ту виборчу дільницю Дніпра. 500 бюлетенів поїхали за іншою адресою, де їх помилково і проштампували.

"Вони всі будуть віднесені до категорії "Ті, що не підлягають врахуванню", — зазначив голова правління "Комітету виборців України" в області Станіслав Жолудєв.

У дніпровській школі № 44 виборці округу №25 скаржаться на те, що через погане освітлення неможливо розгледіти інформаційні плакати на виборчих дільницях. Особливо страждають люди зі слабким зором.

У цій же школі близько 10-ї ранку спостерігачі викликали поліцію через несанкціоновану агітацію. Плакати, які закликають голосувати за одного з мажоритарних кандидатів, висять просто на стовпах біля паркану школи. Тобто поза виборчою дільницею.

"Ми намагалися зняти самотужки, але така висота, що ніхто з нас не зміг. Тоді ми зателефонували в комунальну службу нашого району, але сьогодні о пів на сьому, коли прийшли на роботу, ми констатували, що вони досі висять", — розповідає голова ДВК 121089 ОВК 25 Ніна Войтович.

У Соборному районі Дніпра мешканці звернули увагу на три порушення, які стались на виборчій дільниці у монтажному технікумі.

"Плакати інформаційні розташовані в 2 ряди і це можна розглядати, як порушення рівноправне висвітленню інформації про кандидатів та партій. Ще порушення там же — на одну стаціонарну скриньку менше, ніж передбачено законом і ще одне — приміщення для голосування змінене", — каже голова правління "Комітету виборців України" в області Станіслав Жолудєв.

А ось поблизу однієї з виборчих дільниць на житловому масиві Тополя агітували… печивом. Його продавали за 5 копійок, тут же пригощали водою. Активісти району викликали поліцію. Всередині торгової ятки жодних плакатів не знайшли, тож за кого саме агітували наразі невідомо. Правоохоронці склали акт про незаконну торгівлю.

У Чумаках двічі порушила закон сама комісія. Там видали бюлетень на підставі ксерокопії паспорту та комісія прийняла про це рішення.

"Жодних рішень з 8 до 20 дільнична виборча комісія приймати не може, бо для цього слід перервати процедуру голосування, яка є безперервною. Тобто комісія двічі порушила закон", — каже голова правління "Комітету виборців України" в області Станіслав Жолудєв.

Читайте також: У Кривому Розі зафіксували майже два десятки звернень про правопорушення

Мої відео