ВАКС конфіскував активи наближеного до володимира путіна мільярдера Олега Дерипаски

ВАКС конфіскував активи наближеного до володимира путіна мільярдера Олега Дерипаски
435564 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов про конфіскацію українських активів російського олігарха Олега Дерипаски.

Про це повідомляє Центр протидії корупції у своєму телеграм-каналі.

ВАКС зумів конфіскувати Миколаївський глиноземний завод [один з найбільших в Європі підприємств кольорової металургії]. Згідно з повідомленням ЦПК, тільки статутний капітал заводу-гіганта сягає 1,5 млрд грн.

Ба більше, конфісковано ТОВ «Гуардон Україна», статутний капітал якого складає 1,5 млрд грн, ТОВ «Компанія Алюміній України» [статутний капітал — 534 млн грн] та Глухівський кар‘єр кварцитів разом з Жежелівським й Хустським Кар‘єром, а також усе їхнє майно.

У повідомленні ЦПК йдеться, що до власності Миколаївського глиноземного заводу належить не менш ніж 12 земельних ділянок, квартири, виробничі цехи, адмінбудівлі та навіть комплекс морського порту. Також завод володіє 46 транспортними засобами та 240 одиницями спеціальної техніки.

Окрім того, ВАКС вдалось конфіскувати деякі інші компанії, що пов‘язані з російським олігархом та 32 млн гривень на користь держави.

Голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін додає, що справа з конфіскацією майна Олега Дерипаски зрушилась з місця після звернення ЦПК та Автомайдану до Мін‘юсту.

Аналітики Центру протидії корупції досліджували зв‘язок компаній, на які записані активи російського олігарха, а потім передали цю інформацію до Мін‘юсту. Всю зібрану інформацію подали до суду.

Яким чином вдалось конфіскувати майно?

З травня 2022 року в Україні діє закон, згідно з яким можна ефективно конфісковувати майно підсанкційних осіб та компаній, які сприяли російському вторгнення на територію України. ЦПК активно брали участь у розробці та впровадженні закону.

Механізм такий: РНБО накладає санкції на деяких осіб або компаній у вигляді блокування активів. Тоді Мін‘юст звертається до ВАКС із заявою про стягнення підсанкційних активів у дохід держави. Після чого Вищий антикорупційний суд розглядає позов та приймає відповідне рішення протягом 10 днів.

Як відреагувало Міністерство юстиції?

Рішення суду в Міністерстві юстиції прокоментували так:

"На цьому Мін'юст не зупиняється, а й надалі продовжує реалізовувати санкцію у виді стягнення активів підсанкційних осіб у дохід України. Робимо все, щоб активи осіб, які підтримують агресію РФ, якнайшвидше почали працювати на економіку України та ЗСУ", — сказала заступниця Міністра юстиції Ірина Мудра.

Заступниця Міністра юстиції також додає, що для конфіскацій підсанкційних російських активів за кордоном формується концепція компенсаційного механізму. Перш за все, це створення реєстру збитків «Напрямків роботи дуже багато, і всі вони надважливі. Але безперечним є те, що рф та всі, хто її підтримують у війні проти України, мають понести відповідальність», — наголосила Ірина Мудра.

За даними Служби безпеки України, сума конфіскованого та переданого майна Україні сягає 10 млрд грн.

СБУ додає, що наближений до російського керівництва Олег Дерипаска, керував підприємствами через підконтрольні структури з різних регіонів України. Російський олігарх у такий спосіб приховував своє відношення до українських активів.

«Втім, співробітники Служби безпеки і Державного бюро розслідувань викрили схему та ініціювали передачу 100% російського майна в дохід України», — йдеться у повідомленні СБУ.

Хто такий Олег Дерипаска?

Він є одним з Найбагатших російських олігархів, що наближений до російського президента володимира путіна. Дерипаска Контролює частиною компаній «РУСАЛ», «Базовий елемент» та «ЕН+ ГРУП». За оцінкою російського Forbes, статки Олега Дерипаски сягають $1,7 млрд.

Теги: олігархи,російський олігарх,Дерипаска,Дерипаска Олег Володимирович ,ВАКС,Мін'юст, Міністерство юстиції України,ЦПК
Мої відео