Решетилівська траса: від будівництва до виставки артефактів!

Решетилівська траса: від будівництва до виставки артефактів!
8499 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Дніпрі вирішили провести виставку артефактів, які змогли відкопати під час будівництва магістралі Дніпро-Решетилівка. Її організували зусиллями Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області, Укравтодору та Дніпровської археологічної експедиції. Вона триває за адресою вулиця Воскресенська 24-а.

Що можна побачити на виставці? Під час розбудови мосту працівники змогли знайти одні із найдавніших голок, які наші предки використовували для шиття. Також там представлені різні види православних хрестів, кераміки, костяних знарядь праці та багато іншого. Під час проведення ремонтних робіт ніхто навіть не розраховував на те, що вони зможуть віднайти такі цінні здобутки нашого народу. Жителі міста переконані, що ця експозиція є прекрасною ідеєю, адже так важливо знати свою історію та культурні надбання.

Коли почали розбудовувати Решетилівський міст, виявилось, що просто під одною з основних магістралей знаходились стародавні поселення та могили наших предків. Площа розкопок, які провели разом з археологами, складає 15 000 квадратних метрів. На цій території знаходилось 4 стародавніх поселення. Археологи розповідають, що їм вдалося відкопати понад 2000 артефактів! Вони різні за віком. Деякі з них зберігаються там ще з кам’яного віку, а деякі з початку 18 сторіччя. Проте переоцінити їхню знаковість для розвитку сучасної науки важко.

За словами археологів, однією із найзнаковіших знахідок стали монети 17-18 сторіччя. Адже одна із них є перекарбованою зі сплаву декількох інших, які датуються часами правління Катерини II. Тож це є майже унікальним відкриттям. Археологи прагнуть показати всім охочим те, що вони змогли знайти, тож запрошують всіх з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 13.00 долучитись до історії.

Мої відео