Як досвід обласної лікарні ім. Мечникова може стати в нагоді цілому місту

Як досвід обласної лікарні ім. Мечникова може стати в нагоді цілому місту
54320 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дніпропетровська обласна лікарня імені Мечникова — наочний приклад того, як у міській громаді може фактично існувати ще одна, менша за розміром, але ідентична за своєю інфраструктурою, комунікаціями та завданнями. Телеканал «D1» запускає серію сюжетів «Місто в місті», в якому наші журналісти розкажуть, як проблеми, що роками існують у мегаполісі з бюджетом на кількадесят мільярдів, вирішуються на території однієї лікарні. Та як досвід лікарні ім. Мечникова може стати для дніпрян шансом на краще життя.

Перше, що взялися вирішити у медичному закладі — електропостачання. Воно має бути безперебійним, адже від того, чи є електроенергія, без перебільшення залежать людські життя.

Головний енергетик лікарні В’ячеслав Кірус розповідає: для постійного енергозабезпечення дуже важлива система автоматичного ввімкнення резерву АВР).

«Нашій лікарні вдалося забезпечити усі підрозділи системами АВР, вони сучасні, якісні, час перемикання становить долі секунди», — каже головний енергетик.

Крім цього у «Місті в місті» — три власних дизельних генератори, тому навіть якщо все Дніпро поглине темрява, у лікарні буде світло. Генератори забезпечують новий 9-поверховий хірургічний корпус та пологовий будинок, основні операційні та реанімаційні зали. У планах — придбання дизель-генераторів для інших корпусів лікарні.

На додачу до традиційних — альтернативні джерела енергії. Нещодавно тут з’явилися 54 сонячні батареї.

«Вони підключені до мережі, знижують наші витрати по електроенергії», — каже В’ячеслав Кірус.

Заступник генерального директора з технічних питань Валерій Клименок додає, що останнім часом було також замінено зовнішнє освітлення та два з половиною кілометри силового кабелю. Звісно, це все витрати.Втім, насправді, питання не так у грошах, як в організації процесу.

«Якщо є чіткий план і розуміння, який потрібен результат, вдається скласти оптимальний кошторис. А відтак — максимально ефективно використати гроші, що їх має лікарня», — розповідає генеральний директор КП Дніпропетровська обласна лікарня імені Мечникова Сергій Риженко.

За його словами, аби забезпечити безперебійну роботу свого «Міста в місті» технічні питання доводиться вирішувати щодня. Цей досвід, переконаний Риженко, може стати у пригоді як будь-якій іншій лікарні, або навіть її цілому місту, жителям якого не доведеться сидіти при свічках, у разі аварій, негоди або відключень. А «зелена» енергетика дозволить ще й економити… Були б на це воля та розуміння….

Вже у наступному сюжеті із циклу «Місто в місті» — про те, як лікарні Мечникова вдалося знизити суму у платіжках за тепло.

Теги: лікарня ім.Мечникова, Дніпро,досвід,енергозабезпечення,генератори
Мої відео