Археологи сподіваються, що знайшли могилу Олександра Поля

 Археологи сподіваються, що знайшли могилу Олександра Поля
84373 ПЕРЕГЛЯДІВ

Учасники археологічної експедиції, яку фінансує Дніпровська міська рада, заявили, що відшукали в Севастопольському парку поховання, яке підходить під описання могили Олександра Поля. Розташовується склеп поблизу церкви Святого Лазаря на місці, де колись був монумент.

Там поховані чоловік віком до 60-ти років (Олександр Поль помер від серцевого нападу у 58) та жінка, якій під 80 (дружина Ольга пішла з життя в 74 роки). Все сходиться, тепер чекають на висновки антрополога, бо робити ДНК, кажуть науковці, дорого і немає особливого сенсу. Донька та син Олександра Поля померли в дитинстві, а нащадки сестри живуть в Аргентині.

Склеп був пограбований ймовірно ще під час Другої світової війни, бо всередині знайшли німецьку дрібну монету. У скелета жінки відсутній череп, тому визначити стать можна лише по кістках тазу. А ось рештки чоловіка збереглися добре: знайшли навіть кістки пальців та ніг.

«Причому череп такий своєрідний. Зверніть увагу: потилична частина звужується до лицьової, як в Поля, пам'ятаєте, обличчя було вузьким», — каже старший науковий співробітник ДНУ ім. О.Гончара Володимир Шалобудов.

Науковець каже: жодних переломів та серйозних хвороб у цієї людини за життя не було. Олександр Поль теж не ламав ані руки, ані ноги й міг похвалитися гарним здоров'ям. Щодо зросту, його теж збираються вирахувати.

«За кістками рук, ніг та великого пальця ноги можна визначити зріст, існує спеціальна формула», — продовжує Володимир Шалобудов, який вже 45 років займається археологічними розкопками.

Проте стовідсотково говорити, що це Олександр Поль, не можна — чекають на висновки антропологині з Києва.

«Позиціонували, що сьогодні буде антропологиня, але трапилася технічна причина. Зараз її везуть, вона буде надвечір. Вона опрацює рештки і дасть свій попередній висновок», — підкреслює директор КП «Етнографічні парки Дніпра» Дмитро Каюк.

Якщо підтвердиться, що це дійсно поховання Олександра Поля, нарешті завершиться понад сторічний пошук могили видатного громадського діяча та підприємця Катеринославщини. Керівництво Дніпра збирається його урочисто перепоховати. А місце розкопок накрити скляним куполом та підсвітити. Це буде своєрідний катеринославський пантеон, бо наразі на цьому місці вже знайшли 10 поховань, у трьох з них поховані священики.

Теги: могила,склеп, Дніпро,Олександр Поль,поховання,археологи
Мої відео