Хворі на цукровий діабет діти просять допомоги у президента

Хворі на цукровий діабет діти просять допомоги у президента
61744 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дітлахи, що страждають на інсулінозалежний цукровий діабет, з усіх куточків країни записали відеозвернення, у якому призначають президентові зустріч 3 жовтня в Києві, поблизу арки Дружби народів. 

Відео записували й у Дніпрі. Представники місцевої громадської організації “Щасливий діабет” розказали, чому та навіщо прагнуть зустрітися з Володимиром Зеленським.

Ми хочемо досягти того, щоб наші діти отримували необхідні витратні матеріали. Раніше була спеціальна програма для дітей з діабетом, але її припинили. Діти більше не отримують такий необхідний гормон, як глюкагон, який не давав впасти в кому у випадку гіпоглікемії”,- розповіла членкиня правління ГО “Щасливий діабет” Ярослава Васьковська.

За словами Ярослави, аби просто підтримувати життя своїх дітей щомісяця, їм необхідно щонайменше 3 тис. грн на витратні матеріали: тест-смужки, голки та ланцети. Якщо ж у дитини стоїть сенсор або спеціальна помпа,  сума сягає вже 13 тис. грн.

Нині на Дніпропетровщині хворі на цукровий діабет діти отримують лише по півтори тест-смужки на добу. Хоча за законодавством їм мають надавати чотири, а реальні витрати – до 20-ти в день. Також щомісяця – півтори тисячі гривень пенсії та інсулін, за яким доводиться стояти в чергах.

“Тому ми вирішили зробити всеукраїнське звернення, бо єдиною надією є наш гарант, оскільки місцева влада допомогти нам із забезпеченням не може, у них недостатньо бюджетних коштів”,- пояснює керівниця ГО “Щасливий інсулін” Владислава Машталір

Окрім браку коштів та медикаментів, діабетикам доводиться долати й інші перешкоди. Дітей не дуже охоче беруть до дитсадків, шкіл, літніх таборів та спортивних секцій. Тож своє звернення гаранту дітлахи закінчують запитанням: “То що,пане президенте, нам є про шо поговорити?”

Запросили гаранта на зустріч 3 жовтня о 10:00 біля арки Дружби народів.

Мої відео