Реалізація експериментального проекту ДПС – управління комплаєнс-ризиками

Реалізація експериментального проекту ДПС – управління комплаєнс-ризиками
78657 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зусилля з реформування ДПС України зосереджені, зокрема, на розробленні сучасних практик управління комплаєнс-ризиками (ризиками дотримання податкового законодавства). Цей аспект закріплено в Національній стратегії доходів до 2030 року.

Нагадаємо, Порядок реалізації експериментального проекту щодо функціонування системи управління комплаєнс-ризиками в податковій службі (затверджений Постановою КМУ від 25.07.2024 № 854 «Про реалізацію експериментального проекту щодо функціонування системи управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в Державній податковій службі») є методологічною основою та базовим документом для реалізації реформи.

Запровадження системи управління забезпечить єдиний підхід до управління ризиками дотримання податкового законодавства в роботі органів ДПС, зосередження зусиль на проблемних питаннях в адмініструванні податків і зборів.

Важливо, що Порядок не встановлює нових обовязків чи обмежень для платників. Для більшості – ДПС зосередить зусилля на спрощенні виконання податкових обов’язків, а саме: роз’яснення норм, аналіз, спрощення за необхідності форм податкової звітності, взаємодія з платниками та експертами. Натомість контрольно-перевірочна робота застосовуватиметься лише для  платників з найбільшими податковими ризиками, що визначатимуться централізовано в межах ПКУ.

 За матеріалами Інформаційного листа № 6/2024 ДПСУ

Мої відео