Так кого ж зіпсувало квартирно-експлуатаційне питання?

Так кого ж зіпсувало квартирно-експлуатаційне питання?
170070 ПЕРЕГЛЯДІВ

Півтора тижні тому у заголовках новин побачив, що Генпрокуратура зайнялась розкраданням 140 мільйонів, які були виділені на потреби ЗСУ, а потім «освоєні» на хитро зроблених операціях з військовим майном. Тоді, чесно кажучи, єдине, що прийшло у голову, що живемо неначе десь у реаліях 15-річної давнини, коли витрати на військо постійно «оптимізували» у бік зменшення, а під цим прикриттям вдало прокручували різні афери з військовим майном. 

«Але ж зараз війна, зовсім інші реалії», - пронеслося у голові.

Після чого перейшов до читання наступної новини у стрічці.

Довелося згадати цю інформацію, коли на початку цього тижня зустрівся із своїм однокурсником Олексієм, з яким навчалися тридцять років тому в університеті у Харкові й  який на пару днів заскочив у своїх справах до Києва. Він, крім того, що працює в одному із вишів Харкова, ще має час, бажання та можливості брати участь у різного роду громадських рухах Харкова. Як-то називають, громадський активіст.

Й коли ми цього тижня зустрілись із моїм харківським однокурсником Олексієм у кафешці на Хрещатику, після його розповідей я швидко по вуха опинився у харківських розкладах. Й серед іншого багато уваги він приділив тому самому розслідуванню Генпрокуратури по квартирних питаннях –тому що воно стосується діючих осіб харківської політично-громадської тусовки.

У чому я з ним погодився  - що тема важлива й заслуговує уваги. Тому викладу те, що він розповів. Але, щоб у читачів було розуміння контексту, перед цим викладу спочатку зміст питання. У тому вигляді, як його подав Офіс генерального прокурора.

Розкрадання 138 млн грн, виділених на потреби армії, – у ході масштабної спецоперації проведено 70 обшуків та повідомлено 30 підозр службовцям по всій Україні

За процесуального керівництва спецпрокуратур у сфері оборони Офісу Генпрокурора спільно з ДБР, СБУ, НПУ, УСР, БЕБ та за сприяння керівництва Міноборони та ЗСУ проведено масштабну спецоперацію з викриття організаторів та учасників злочинних схем з розкрадання бюджетних коштів, виділених для забезпечення потреб Збройних Сил України.

Загальна сума збитків державі - понад 138 млн грн.

Причетними до розкрадань коштів виявилися службовці квартирно-експлуатаційних підрозділів спільно з представниками комерційних структур майже в усіх регіонах України. Окремих службових осіб також викрито на недбалому ставленні до військової служби та незаконному збагаченні.

За результатами слідчих дій затримано та повідомлено про підозру 30 особам, з них 15 - у складі організованих злочинних груп.

Серед підозрюваних - 3 начальники квартирно-експлуатаційних управлінь у м. Харкові, на Миколаївщині та Дніпропетровщині, 7 начальників квартирно-експлуатаційних відділів у містах Кропивницькому, Чернігові, Львові, на Прикарпатті, Житомирщині, Волині та Луганщині, а також представники комерційних структур.

Посадовцям інкримінують розтрату та привласнення коштів під час закупівель за завищеними цінами паливної деревини для потреб оборони.

У межах слідства правоохоронці провели понад 70 обшуків в приміщеннях структурних підрозділів територіальних КЕУ та підприємств по всій території України.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Слідчі дії тривають.

А ось як сприймають ці події громадські активісти Харківщини.

В їхньому трактуванні, все це виглядає на те, що на квартирно-експлуатаційну систему ЗСУ здійснюється звичайний рейдерський наїзд - з метою відсторонення керівників КЕВ та призначення на їх місця «своїх»  офіцерів, готових виконувати вказівки прокуратури.

«Найбільший цинізм і обґрунтоване обурення у всій цій історії викликає ті обставини, що було затримано начальників та посадових осіб Харківського КЕВ (а також й Луганського КЕВ). Тобто, осіб, які змогли належно забезпечити ЗСУ під час масштабних наступів росіян та оперативно відновити роботу тилових частин та частин забезпечення. І це під час тяжких боїв на Харківщині»,  - впевнений харківський громадський активіст Олексій.

За його словами, детальний аналіз цієї спецоперації виявляє досить дивні обставини. Ніяких протиправно отриманих коштів так і не знайшли, натомість були випадки вилучення дитячих телефонів з наклейками "Покемонів" та конвертів з грошима, подарованими на день народження. Дитина, на камеру відповідала дяді поліцейському, пояснюючи, що це її телефон і гроші. «Абсурдність ситуації не закінчується на цьому: обшуки в тих самих квартирах проводились по два-три рази, а серед вилучених предметів були навіть пенсійні картки. Невже правоохоронці сподівались знайти мільйонні статки на пенсійному рахунку?» - зазначив Олексій.

Також, за його словами, не менш цікавим були випадки, коли за підозрюваним приїжджало по п'ять-шість машин, після чергового обшуку вилучали мобільні телефони, і людину забирали з кортежем. «Затримані зазнавали тиску, до них не допускались адвокати, з якими були укладені договори, замість цього пропонувались "безоплатні" адвокати. Це виглядає як спроба зберегти видимість законності, але насправді це є обмеженням права на захист», впевнений Олексій.

Він також вважає, що є й питання й про обґрунтованість заявлених збитків на суму 138 мільйонів гривень. Висновки експертів базувались на відповідях підприємців, які, під тиском, називали зручні для правоохоронців ціни. Так, підприємці надали відповідь, що ціна деревини складає близько 1000 грн., але в той самий час цей  підприємець згідно даних ПРОЗОРРО поставляв деревину іншим державним органам по 3000 гривень, запевняє він.

Він також розповів, що офіцери ЗСУ Антон Марчук, Микола Небекало та Віталій Беленко відкрито розповідали, після того, як незабаром звільняться посади начальників КЕВ у конкретних областях, їх порекомендують на ці посали й вони їх  займуть. «Антон Марчук у 2023 році займав посаду помічника начальника Харківського КЕВ. Під час виконання своїх обов’язків займався аферами при закупівлі паливної деревини, в результаті чого Харківський гарнізон залишився без дров, за що Марчук був звільнений наказом Головкома ЗСУ у листопаді 2023 року»,  -- розповів харківський громадський активист.

Цікавою обставиною, є той факт, що брат Марчука А., Небекало Микола, також офіцер ЗСУ займав посаду заступника начальника Одеського КЕУ та був звільнений з посади разом з керівником КЕУ у зв’язку зі значними порушеннями законодавства під час закупівель.

У цих братів є хрещений батько, Візнюк Петро Миколайович, який працює в Офісі Генерального прокурора, він неодноразово надавав незаконні вказівки на зміну керівництва КЕУ, просуваючи своїх близьких.

Й додав, що Марчук ще вихвалявся перед офіцерами Харківського гарнізону, казав що він ще попсує тут життя всім кримінальними переслідуваннями, оскільки його кум - працівник Офісу генерального прокурора Євген Давидов.

«Ми візьмемо під громадський контроль розслідування цього кримінального провадження і будемо намагатися зробити відомими працівників прокуратури, БЕБ та інших відомств, яці працюють не для Перемоги, а лише в інтересах свого гаманця», - запевнив під кінець спілкування харківський громадський активіст Олексій.

Я зі свого боку зауважив, що тема обґрунтованості цих звинувачень складна і дійсно варта того, щоб її тримати у фокусі публічної уваги. Тому зі свого боку готов навести обидві точки зору на це питання й повідомляти про розвиток цієї теми.

Отже, дивимось на те, як тут надалі розгортатимуться події.

Автор: Андрій Миселюк 

Мої відео