Політики не підтримують ідею арештів майна українців за рішенням ТЦК

Політики не підтримують ідею арештів майна українців за рішенням ТЦК
171122 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Ми не згодні, щоб за рішенням ТЦК арештовували рахунки українців – чи всередині держави, чи за кордоном», — сказав народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

У Верховній Раді України розпочалась робота над прийнятим у першому читанні законопроєктом №10449 щодо військової служби, мобілізації та обліку. Наступного тижня міжфракційна робоча група проводитиме наради для пошуку компромісного варіанту документа, розглядатиме дискусійні норми.

«Норми, що стосуються інвалідів та їхніх доглядачів, не будуть змінюватися – ми просто залишимо все в редакції чинного законодавства. Це те, що вимагають і самі люди з інвалідністю, і їхні родини. Що стосується мобілізації аспірантів, то ми переглядаємо норму, щоб усунути несправедливість. Автори законопроєкту пропонують надавати бронювання тим, хто навчається на бюджеті, а от тим, хто вчиться за контрактом, чомусь у цьому відмовляють. Ми не повинні дискримінувати людей за способом оплати»,— сказав Давид Арахамія.

Він додав, що народні депутати не погоджуються з нормою щодо блокування особистих рахунків громадян.

«Ми не згодні, щоб за рішенням ТЦК арештовували рахунки українців – чи всередині держави, чи за кордоном. Ця норма в Раді точно не пройде, бо на це немає голосів. Я особисто не знаю жодної людини в парламенті, яка підтримала б таке рішення», — зазначив парламентарій.

За словами народного депутата, вже з понеділка будуть проводитися наради робочої групи, і зрештою буде напрацьовано консенсусний варіант документа, який можна буде проголосувати.

«Законопроєкт про мобілізацію може бути проголосований уже під час наступного пленарного засідання. Усе залежатиме від того, як будуть проходити консультації наступного тижня. Якщо буде знайдено компроміс, а парламентські партії домовляться, то рухатимемося швидко», — сказав Давид Арахамія.

Він підкреслив, що в ухваленні законопроєкту щодо мобілізації не можна допустити політичних ігор, адже це питання безпекове й важливе для всієї України.

  • Нагадаємо, що раніше у Верховній Раді України говорили про 4 аргументи за і проти концепції бронювання. Як розповів Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, «Довкола пропонованої концепції бронювання шляхом сплати збільшеного фіксованого військового збору за працівника останні кілька днів розгорілось багато дискусій. Є справедливі зауваження і пропозиції, а є відверта брехня і маніпуляція». Чотири тези, які тоді обговорювались звучать так: 1. Бронювання породжує «війну для бідних», бо не у всіх є гроші, щоб його оплатити; 2. Корупційні ризики, які виникають у звʼязку з тим, що ви дасте легальний спосіб «відкупитись»; 3. Платне бронювання призведе до інфляції; 4. Бронювання - лише в інтересах цивільних.
  • Також пресслужба Апарату Верховної Ради України повідомляла, що Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла, що під час зустрічі із представниками штаб-квартири НАТО у Брюсселі та з послами окремих країн-членів Альянсу вони обмінялись думками стосовно того, як можна посилити найближчим часом спільне виробництво зброї, спільні закупівлі для того, щоби допомогти Україні.
  • За її словами, українська делегація зустрілась з колегами з різних країн-членів Альянсу. Також мали багато зустрічей із представниками штаб-квартири НАТО у Брюсселі та з послами окремих країн-членів Альянсу.
Мої відео