Пішли на співпрацю з окупантами заради керівних посад - заочно підозрюються посадовці окупаційної адміністрації «днр» (ФОТО)

Пішли на співпрацю з окупантами заради керівних посад - заочно підозрюються посадовці окупаційної адміністрації «днр» (ФОТО)
348377 ПЕРЕГЛЯДІВ

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури чоловіку та жінці заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у червні 2022 року мешканець м. Лиману, перебуваючи у тимчасово окупованому місті, добровільно пішов на співпрацю з державою-агресором. Він обійняв псевдопосаду «начальника відділу земельних відносин м. Красний Лиман днр».

Фейковий чиновник організовував процес роботи підпорядкованого йому відділу, надавав рекомендації щодо виділення та переоформлення земельних ділянок й виконував інші вказівки окупаційної адміністрації. Крім того, до обов’язків підозрюваного входило ведення реєстру землекористувачів міста, дані якого він передав представникам нзф «днр».

Інша підозрювана – мешканка м. Маріуполя, маючи прокремлівські погляди, перейшла на бік агресора та обійняла посаду начальника управління «Житлово-комунального господарства адміністрації м. Маріуполь».

Очоливши «підрозділ», жінка видає накази, бере участь у перевірках житлово-комунального фонду, розбитого росіянами, розподіляє бюджет на потреби окупантів, погоджує накази про звільнення та взяття на роботу.

Після звільнення українськими захисниками м. Лиману чоловік утік на тимчасово непідконтрольну Україні територію, а жінка продовжує перебувати в Маріуполі. Обох підозрюваних оголошено в розшук.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді ув’язнення на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна, або без такої.

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Мої відео