На пошті втратили вашу посилку? Розповідаємо що робити

На пошті втратили вашу посилку? Розповідаємо що робити
389207 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Напередодні зимових свят ми заклопотані пошуками новорічних подарунків своїм родичам та друзям. Добре, коли все необхідне можна знайти в своєму рідному місті та подарувати особисто, але не всі наші близькі живуть поряд з нами. Тому ми їх можемо порадувати подарунком, направивши його поштою.

Уявіть, ви знайшли прекрасний подарунок своїй тіточці, яка живе в іншому місті, направили його поштою, а вона його так і не дочекалась. Вашу посилку втратили на пошті.

Так що ж робити, якщо на пошті втратили ваше поштове відправлення? – розповідає Вікторія Донцова, фахівець Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Якщо ваша посилка так і не потрапила до адресата, вам потрібно звернутись до поштового відділення, де ви направляли посилку із заявою про втрату чи пошкодження відправлення. В заяві обов’язково потрібно зазначити  вид, категорію та номер поштового відправлення або категорію та номер поштового переказу, місце та дата прийняття, прізвище, ім'я та по батькові (для юридичних осіб - найменування) і поштова адреса відправника та адресата, а у відповідних випадках - сума поштового переказу, сума оголошеної цінності поштового відправлення, сума післяплати, дані пред'явленого документа, що посвідчує особу заявника. У разі коли це стосується посилки, прямого контейнера або листа, бандеролі з оголошеною цінністю, у заяві зазначається вид упаковки, детальний перелік та вартість вкладення.

Відповідно до законодавства України оператори поштового зв’язку несуть відповідальність за часткову чи повну втрату поштових відправлень, за невиплату грошей за поштовими переказами, а також порушення строків пересилання поштових переказів та за несвоєчасну доставку усіх видів реєстрованих поштових відправлень. 

Під час подання заяви відправник повинен пред'явити документ, що посвідчує особу, а також розрахунковий документ. Тому завжди зберігайте касові чеки та квитанції про сплату відповідної послуги.

У випадку виявлення факту втрати чи пошкодження поштового відправлення, ви маєте право вимагати  від працівників відділення поштового зв’язку складання акту, який підписується особою, що склала акт, керівником (адміністратором) поштового відділення та вами.  Далі необхідно звернутись із претензією до підприємства поштового зв’язку та додати всі необхідні копії, що свідчать про порушене ваше право.  В свою чергу оператор поштовою зв’язку  у місячний строк повинен письмово надати вам відповідь на претензію. У зазначеній відповіді оператор поштового зав’язку або погодиться з виплатою вам компенсації, або зазначить з яких причини здійснити виплату неможливо. Якщо ви не згодні з відповіддю, ви маєте право оскаржити її в суді.

Необхідно зазначити, що відповідно до статті 18 Закону України «Про поштовий зв'язок» оператор поштового зав’язку за невиконання чи неналежне виконання послуг з пересилання внутрішніх поштових відправлень несуть матеріальну відповідальність перед користувачами:

за повну втрату реєстрованих поштових відправлень без оголошеної вартості -  відшкодовується  вартість послуги поштового зв'язку та штраф у розмірі 100 відсотків вартості цих послуг;

за часткову втрату (пошкодження) вкладення посилки без оголошеної цінності – відшкодовується його вартості пропорційно масі втраченої або пошкодженої частини вкладення шляхом ділення розміру тарифу за пересилання на чисту масу вкладення та штраф у розмірі 100 відсотків вартості послуг поштового зв'язку;

за повну втрату (пошкодження) вкладення посилки з оголошеною цінністю - відшкодовується в розмірі суми оголошеної цінності поштового відправлення, вартості послуг поштового зв'язку та штраф у розмірі 25 відсотків вартості цих послуг;

за несвоєчасну доставку усіх видів реєстрованих поштових відправлень - штраф у розмірі 25 відсотків вартості послуг поштового зв'язку.

Також слід пам’ятати, що оператор поштового зв’язку не несе матеріальної відповідальності за поштові відправлення, якщо:

поштове відправлення на підставі закону підлягає вилученню, конфіскації або знищенню;

втрата або пошкодження вкладення поштового відправлення сталися внаслідок дії непереборної сили (землетрус, ураган, повінь тощо);

нестача або пошкодження вкладення поштового відправлення сталися внаслідок порушення відправником встановлених законодавством України правил щодо обмежень у пересиланні предметів та речей;

поштове відправлення (поштовий переказ) видано (виплачено) адресату під розписку про одержання;

заяву про розшук поштового відправлення (поштового переказу) подано до об'єкта поштового зв'язку після шести місяців з дня приймання;

поштове відправлення з оголошеною цінністю, прямий контейнер були прийняті від відправника закритими, оболонка поштового відправлення або сам контейнер, печатка чи пломба відправника не пошкоджені, а маса поштового відправлення або прямого контейнера відповідає масі, визначеній під час його приймання до пересилання.

Ми бажаємо вам яскравих зимових свят,  приємної новорічної метушні і щоб всі посилки знайшли свого адресата.

 

 

 

 

 

Теги: безоплатна правова допомога,новий рік,втрачені прсилки,алгоритм дій
Мої відео